KAW Rôzne Správy

Bratislavčania, neseďte s deťmi cez jarné prázdniny doma: Vyrazte za ZÁŽITKAMI!

Či už drobci alebo tínedžeri - všetky deti potrebujú pohyb a pestrý program. Vypnite wifi a televízor a zoberte ich von za športom či objavovaním vedy.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania, neseďte s deťmi cez jarné prázdniny doma: Vyrazte za ZÁŽITKAMI!
11
Galéria
Zdroj: TASR

Za zážitkami vedy

Zážitkové centrum vedy Aurelium je miestom, kde sa prelína zábava s učením v duchu hesla Jána Amosa Komenského „Škola hrou“, kedy je vedecký poznatok alebo akékoľvek učivo skryté v zábavnom experimente. Centrum dostalo meno podľa slovenského fyzika Aurela Stodolu, zakladateľa teórie parných a plynových turbín.

Na rozdiel od bežného múzea, pre deti trochu nudného, kde si exponáty môžu len prezerať, zážitkové centrum vedy umožňuje dotýkať sa ich.

Personál k tomu dokonca návštevníkov nabáda. „Centrum vedy používa neformálne metódy, vyvažuje prvky hry a vzdelávania. Idea centra vedy vychádza z názoru, že najlepšie sa každý učí pomocou vlastných skúseností a zážitkov,“ uvádza Aurelium. Pomocou pokusov, testovaní a hlavolamov si môžu deti vyskúšať zákony prírody a overiť vlastné schopnosti.

Za fašiangovou zábavou

V Ružinove môžete spolu s deťmi osláviť fašiangy v príjemnej susedskej atmosfére, nebude chýbať hudobné vystúpenie FS Karpaty ani tradičné dobroty, ktoré ku fašiangom patria. Deti si vyrobia papierové fašiangové masky. Návštevníci budú môcť nasať atmosféru historických skleníkov a oranžérii z 18. storočia, ktoré dali postaviť manželia Csákyovci.

utorok 21. februára / historický priestor Csákyho záhradníctva, Parková 4 / o 17:00 hod. / vstup voľný

Za veteránmi

Ak máte doma chlapca, ktorý má rád autíčka a zaujíma sa o všetko, čo má kolesá, potom je Múzeum dopravy najlepšou voľbou. Miesto je výhodné najmä v tom, že okrem detí sa tu isto zabavia aj dedkovia s otcami. Otváracie hodiny sú každý deň okrem pondelka od 10:00 do 17:00. Zľavnený vstup stojí 3 eurá, dospelý hradia 7 eur. Múzeum ponúka tiež rodinné zľavy.

Zašportujte si

Väčšina detí má počas školského roka žalostne málo pohybu. Namiesto behania po vonku zväčša sedia za počítačom alebo pred televíznou obrazovkou. Ukážte drobcom, aký je pohyb dôležitý a vezmite ich na klzisko. Hoci viaceré klziská tento rok kvôli pandémii sezónu ani nezačali, stále je kam ísť. Vybrať sa môžete napríklad do Petržalky alebo do OC Avion. Otváracie hodiny v Avione nájdete TU a viac informácií o korčuľovaní na zimnom štadióne v Petržalke TU.

Za rozprávkovým mostom

K tereziánskej Bažantnici pri Jarovciach sa dostanete po pohraničiarskej signálke, ale aj inými cestami. Priamo v Bažantnici vás cestička lesom dovedie až k priam rozprávkovo vyzerajúcemu mostu. Pre deti to bude cesta plná očakávania so zaujímavým cieľom. Celý areál je v 4. stupni krajinnej ochrany a od roku 1992 je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Bažantnicu, do ktorej údajne chodila loviť aj Mária Terézia, vytvorili ako lesík s centrálnym kruhovým „námestím“, z ktorého sa lúčovito rozbiehalo osem ciest. Na ne sa nadpájali ďalšie menšie chodníky. V čase svojho vzniku tam bola Hájovňa (Jägerhaus), hospodárske budovy, dvojoblúkový kamenný most, ktorý sa zachoval dodnes a Letohrádok (Lusthaus).

Za úžasným výhľadom z Devínskej Kobyly

Devínska Kobyla ponúka rozľahlý priestor s lákadlom, vysokou vyhliadkovou vežou, z ktorej uvidíte poriadne ďaleko. Určite sa však oplatí prejsť sa deťmi aj na Sandberg či do Waitovho lomu. Dostanete sa tam z Karlovej Vsi, Dúbravky, Devínskej Novej Vsi i Devína. Trasa od Sandbergu do Devína ponúka nádherné výhľady až ďaleko do Rakúska. Ak bude dobrá viditeľnosť, možno zazriete aj majestátne Alpy.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM