Rôzne Správy

Bratislavčania hazard nechcú: Tisíce ľudí sa podpísalo pod jeho zákaz

Novú petíciu za zákaz hazardu v Bratislave spustili aktivisti ešte na jeseň 2019.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania hazard nechcú: Tisíce ľudí sa podpísalo pod jeho zákaz
Zdroj: Dnes24.sk

V Bratislave vyzbierali v sobotu (29. 2.) aktivisti z iniciatívy Zastavme hazard 104 600 podpisov pod petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste. Podpisy od ľudí pýtali najmä pred budovami s volebnými miestnosťami pre voľby do Národnej rady SR. Aktivisti to oznámili v nedeľu s tým, že pod petíciu bolo potrebné vyzbierať minimálne 57-tisíc podpisov, teda najmenej od 15 percent dospelých obyvateľov Bratislavy.

Bratislavčania hazard nechcú

„Je to obrovský úspech. Potvrdilo sa, že Bratislavčania nechcú hazard vo svojom meste. Naozaj ho nepotrebujú a odmietli ho tak ako aj pred štyrmi rokmi. Veríme, že úplný zákaz kasín a herní nadobudne právoplatnosť,“ povedal Michal Svetko z iniciatívy. Aktivisti teraz avizujú, že po vyzbieraní potrebného počtu podpisov budú kontrolovať hárky a chcú petíciu odovzdať do podateľne bratislavského magistrátu, aby o nej čo najskôr mohol rokovať mestský parlament.

„V prípade, že získa potrebný počet hlasov, pripraví mesto všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze umiestnenia herní v zákonom stanovených budovách vrátane kasín. Súčasne vydané licencie na prevádzkovanie hazardných hier zaniknú uplynutím ich platnosti,“ vysvetlil hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Novú petíciu za zákaz hazardu v Bratislave spustili aktivisti ešte na jeseň 2019. Podporu jej vyjadrili aj primátor Bratislavy Matúš Vallo, viacerí bratislavskí starostovia i mestskí poslanci. Hlavné mesto avizovalo, že ak bude mať petícia dostatok podpisov, chce jej vyhovieť. Vallo nedávno vyhlásil, že neregulované rozšírenie hazardných hier negatívne mení tvár mesta a spôsobuje tiež závažné negatívne spoločenské a ľudské dôsledky.

Činili sa aj zamestnanci herní

V Bratislave prebiehal v sobotu pri budovách s volebnými miestnosťami aj zber podpisov pod petíciu proti zákazu hazardu. Podľa hovorkyne Asociácie zábavy a hier (AZAH) Dominiky Lukáčovej podpisy zbierali zamestnanci herní. Dostupnosť hazardu sa v hlavnom meste už vďaka regulácii podľa asociácie znížila o dve tretiny.

Riešením podľa AZAH tak nie je zákaz, ale regulácia hazardu. To, koľko ľudí sa podpísalo pod túto petíciu, nie je zatiaľ známe. Lukáčová pre TASR uviedla, že petičné hárky budú na AZAH odovzdané v pondelok (2. 3.) a po spočítaní hárkov budú o počte podpisov informovať.

Absolútny zákaz herní v Bratislave už platil, avšak len od mája 2017 do 28. decembra 2018. Herne sa po vypršaní licencií už nemali nachádzať v hoteloch, penziónoch, bytových domoch, pohostinstvách, v budovách na obchod, kultúru či verejnú zábavu. Návrh celoplošného zákazu herní vychádzal z petície, ktorú spustili v máji 2015 vtedajší primátor Ivo Nesrovnal a starostovia bratislavských mestských častí.

Petíciu podporilo celkovo 136 139 obyvateľov, platných bolo 98 118 podpisov. Podľa Krajskej prokuratúry v Bratislave však následne prijaté VZN nebolo v súlade so zákonom. S jej argumentmi sa v júni 2018 stotožnil aj Krajský súd v Bratislave, ktorý konštatoval nesúlad so zákonom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM