Správy Samospráva

Bratislava starne: Mesto chce zlepšiť podmienky v zariadeniach sociálnych služieb

Hlavné mesto prijalo sériu opatrení, medzi ktorými sú zvýšenie financií, podpora ubytovania a podpora personálnej politiky.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava starne: Mesto chce zlepšiť podmienky v zariadeniach sociálnych služieb
Zdroj: pixabay

Hlavné mesto prijíma sériu opatrení zameraných na zlepšenie podmienok v starostlivosti o seniorov v zariadeniach sociálnych služieb, ktorých je zriaďovateľom. Cieľom je zatraktívniť prácu zamestnancom aj ošetrovateľom a zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb. Na piatkovom brífingu o tom informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorý chce tento post obhájiť ako nezávislý kandidát aj v tohtoročných novembrových voľbách.

Bratislava starne

V Bratislave sa podľa jeho slov predlžuje priemerný vek, rastie počet seniorov a zvyšuje sa dopyt po sociálnych službách. „Mesto musí byť konkurencieschop­ným, nemôžeme zaostávať ani v kvalite služieb, ani v motivácii personálu. Naším cieľom je zvýšiť úroveň poskytovaných služieb a zlepšiť podmienky v starostlivosti o seniorov v našich zariadeniach,“ vyhlásil Nesrovnal. Hlavné mesto prijalo sériu opatrení, medzi ktorými sú zvýšenie financií, podpora ubytovania a podpora personálnej politiky.

Prvým prijatým opatrením je vyplatenie motivačných odmien pre odborných zamestnancov v zariadeniach pre seniorov. Mesto na to vyčlenilo zo svojho rozpočtu 150-tisíc eur, ktoré prerozdelí medzi všetky mestské zariadenia pre seniorov.

V budúcom roku začne mesto realizovať systémové opatrenia, ktoré zahŕňajú zvýšenie financií, zvýšenie základných miezd zamestnancov vo verejnom záujme o desať percent v roku 2019, príspevok na dopravu do zamestnania či prípravu a uplatnenie princípu jednotnej metodiky odmeňovania a zvyšovania osobných príplatkov.

Rekonštrukcie domov pre seniorov

V rámci podpory ubytovania dôjde k postupnej rekonštrukcii ubytovacích jednotiek v zariadeniach sociálnych služieb pre odborný personál pracujúci v zariadeniach Dom tretieho veku, Domov seniorov Lamač a Domov pri kríži. Dôjde aj k postupnej rekonštrukcii šiesteho poschodia v ubytovni Fortuna pre odborný personál pracujúci v zariadeniach sociálnych služieb, respektíve v organizáciách mesta, s cieľom vytvoriť 24 a viac ubytovacích jednotiek.

Bratislavská samospráva chce podporiť aj personálnu politiku prostredníctvom personálnej agentúry, vlastným náborovým procesom a zamestnávaním občanov tretích krajín. Túto sériu opatrení prijalo mesto v spolupráci s vedeniami sociálnych zariadení, ktorých je zriaďovateľom.

Hlavné mesto má vo svojej pôsobnosti sedem zariadení – Domov seniorov Archa, Petržalský domov seniorov, Domov jesene života, Dom tretieho veku, Domov seniorov Lamač, Gerium a Domov pri kríži. Od roku 2015 samospráva kontinuálne zvyšuje v mestskom rozpočte financie do sociálnej oblasti.

Vallova reakcia

Na piatkové vyhlásenie Nesrovnala zareagoval jeho protikandidát Matúš Vallo, ktorý kandiduje na primátora s podporou Progresívneho Slovenska a Spolu – občianskej demokracie. Nesrovnal mal podľa jeho slov štyri roky na to, aby zlepšil podmienky v domovoch seniorov.

„Myslím si, že túto šancu nevyužil, a preto dnešnú tlačovú konferenciu a jeho predstavené riešenia považujem len za predvolebnú kampaň a ďalší z jeho potenciálne nesplnených sľubov,“ vyhlásil Vallo. Podľa neho je kľúčové hlavne zlepšiť kvalitu a dostupnosť opatrovateľskej služby pre seniorov. „Chcem spolu so svojím tímom posilniť domácu opatrovateľskú službu podporou existujúcich poskytovateľov, aby ju mal zabezpečenú každý, kto je na túto službu odkázaný,“ deklaruje.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM