Správy Samospráva

Ružinov si chce zobrať úver 15 miliónov eur. Splácať ho bude 20 rokov

Samospráva Ružinova má úver vo výške 15 miliónov minúť výhradne na financovanie nevyhnutných investičných projektov.

Ilustračný obrázok k článku Ružinov si chce zobrať úver 15 miliónov eur. Splácať ho bude 20 rokov
Zdroj: TASR

Miestni poslanci schválili podpísanie úverovej zmluvy na čerpanie úveru s dobou splatnosti 20 rokov s fixnou úrokovou sadzbou vo výške najviac 1,16 percenta po celú dobu splácania.

Zanedbané investície

„Mestská časť Ružinov patrí k najmenej zadlženým samosprávam na celom Slovensku. Na druhej strane máme investičný dlh a dlhé roky zanedbané investície, či už do ciest, chodníkov, kultúrnych domov, škôlok či do základných škôl,“ uviedol starosta Ružinova Martin Chren. Ubezpečil, že samospráva tieto financie nejde „prejesť“, ale investovať do svojho obecného majetku a zveľadiť ho.

Dobré podmienky

Starosta zároveň poznamenal, že mestská časť sa snažila vyjednať čo najlepšie podmienky, o čom svedčí nielen niekoľko výberových kôl, ale aj samotné dojednané podmienky. „Ružinov nebude musieť ručiť žiadnym svojím majetkom, vzhľadom aj na to, že má veľmi dobrý rating. Nebude platiť takmer žiadne poplatky a aj úroková miera, ktorú máme ponúkanú, je výhodná,“ podotkol Martin Chren. Na otázku, či sa nedá s investíciami počkať napríklad o rok, odpovedal, že dá, ale „ľudia môžu rok chodiť po rozbitých cestách, rok nám ešte môžu na hlavu padať kultúrne domy…“

Investičné aktivity by sa mohli týkať verejných priestranstiev, ciest, chodníkov, športovísk, vnútroblokov, materských a základných škôl, domovov dôchodcov či parkovacích domov. V tejto súvislosti by mala byť poslancom predložená akási „cestovná mapa“, teda kam by sa mala mestská časť v tomto smere posunúť a aké konkrétne aktivity a v akom časovom horizonte by sa mali zrealizovať.

Kontokorent

Poslanecký zbor zároveň schválil aj čerpanie kontokorentného (preklenovacieho) úveru do výšky 2,5 milióna eur. Slúži na preklenutie časového nesúladu medzi príjmami a výdavkami v bežnom roku, v tejto súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Týkať sa má výpadkov v rokoch 2020 a 2021. Takýto úver je čerpaný počas roka a splatný vždy do konca daného kalendárneho roka, pričom neovplyvňuje mieru zadlženosti mestskej časti. Jeho čerpanie sa môže, ale aj nemusí zrealizovať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM