Správy Samospráva

Komenského námestie v centre mesta sa zmení. Bude z neho zelený parčík

O Komenského námestí za historickou budovou Slovenského národného divadla rozhodne architektonická súťaž.

Ilustračný obrázok k článku Komenského námestie v centre mesta sa zmení. Bude z neho zelený parčík
7
Galéria
Zdroj: MIB

Hlavné mesto Bratislava, Metropolitný inštitút a Generálny investor Bratislavy vyhlásili dvojetapovú krajinársko – architektonická súťaž na obnovu Komenského námestia. Ide o projekt, na ktorom mesto začalo pracovať minulý rok. Prebehol participatívny proces s obyvateľmi a odborníkmi, ktorého výsledky slúžili aj ako jedny z podkladov k súťaži. Súťažné podmienky boli schválené porotou a overené Slovenskou komorou architektov.

Komorný charakter

V súťaži sa hľadá najvhodnejší návrh, podľa ktorého by sa malo Komenského námestie zmeniť na Komenského parčík. Cieľom je dostať do priestoru viac zelene a vytvoriť verejné priestranstvo komorného charakteru v centre mesta.

Ide o územie, ktoré je súčasťou prepojenia medzi Hviezdoslavovym námestím a východnou časťou centra mesta, s výbornou pešou dostupnosťou, v blízkosti zastávok mestskej hromadnej dopravy, ale zároveň je skryté.

Súčasťou zadania je vypracovanie riešenia krajinnej úpravy, dopravného riešenia, archi­tektonických objektov aj návrh mobiliáru a verejného osvetlenia.

V tesnom okolí priestranstva sú budovy s pamiatkovou hodnotou: okrem budovy Mestského divadla z východnej strany námestie ohraničuje budova Obchodnej a priemyselnej komory, za divadlom z Gorkého ulice je to národná kultúrna pamiatka Palác Motešických.

Udržateľnosť

Dnešnou hlavnou funkciou Komenského námestia je tranzitná funkcia. Návštevníci miestom iba prechádzajú a smerujú do práce alebo za službami v okolí. Priestor je v súčasnosti exponovaný slnečným lúčom, čo v kombinácii s homogénnou vrstvou asfaltu a betónu vytvára počas letných mesiacov sálavú plochu.

Okrem zelene by tento problém mali návrhy riešiť aj použitím teplotne stabilných materiálov pri návrhu mobiliáru na sedenie, ktorý bude zároveň funkčný a jednoducho udržateľný.

Kompletné podmienky súťaže sú zverejnené na webe mesta. Termín na predkladanie dokladov do prvej etapy je 29. máj 2020, víťazný návrh by mal byť známy na jeseň tohto roka.

V minulosti park s fontánkou

Komenského námestie naposledy ako námestie s parkom zažili ľudia v 70-tych rokoch minulého storočia. Historicky sa námestie, vtedy Csákyplatz, začalo formovať ešte v 18. storočí, keď sa stavalo mestské divadlo. Stálo na mieste, kde historická budova SND stojí aj dnes.

Dnešnú historickú budovu divadla postavili v roku 1886 a priestor za divadlom medzi Andreasgasse (dnes Gorkého ulica) a Rosengasse (dnes Jesenského ulica) premenil v roku 1895 Bratislavský okrášľovací spolok na park. V roku 1912 odhalili v parku pamätnú fontánku grófa Štefana Pálffyho, ktorej časť je zachovaná v Galérii mesta Bratislavy. Bolo nazvané Pálffyho námestie, a v roku 1932 na Komenského námestie. Plocha námestia bola zmenšená prístavbou divadla v roku 1968, ktorá spočívala z nadzemnej a z podzemnej prístavby a park bol o ďalšie štyri roky zlikvidovaný.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM