Marek Kravjar Správy Samospráva

FOTO: Nová križovatka, mrakodrapy či park a námestie. Zónu Zátišie čaká veľká diskusia

PRVÉ VIZUALIZÁCIE: Koncom marca oznámila mestská časť Nové Mesto, že sa začína prerokovanie návrhu Zadania Územného plánu zóny Zátišie – Hattalova.

Koncom marca oznámila mestská časť Nové Mesto, že sa začína prerokovanie návrhu Zadania Územného plánu zóny Zátišie – Hattalova.

V súčastnosti je lokalita pomerne zanedbaná a najmä riziková. V miestnych starých budovách a garážach prebývajú neprispôsobiví občania. Často robia hluk a najmä znečisťujú okolie. Obyvatelia Nového Mesta už dlhodobo na situáciu upozorňujú.

Do konca mája sa tak bude rokovať o návrhu zadania, podľa ktorého by mali následne architekti vypracujú územný plán zóny.

Biblia pre lokalitu

V územnom pláne hlavného mesta Bratislava pre toto územie nenájdeme bližšiu špecifikáciu. Preto sa spracovávajú podrobnejšie územné plány jednotlivých zón v réžii mestkých častí. V návrhu územného plánu zóny sa určí maximálna výška budov, ich objem a využitie, dopravné riešenia a podobne. Keď je územný plán zóny schválený, stáva sa záväzným pre všetkých obyvateľov, majiteľov pozemkov, mesto aj developerov.

Tieto informácie sú dôležité najmä pre obyvateľov a majiteľov pozemkov, ktorí tak budú môcť vedieť, aké zámery má mesto s rozvojom danej lokality. Kde sa bude stavať cesta, kadiaľ povedie električková trať alebo ako bude vyzerať verejný priestor a architektúra budov.

Ak stavebník navrhne projekt v súlade s týmto plánom, nemusí totiž žiadať o územné rozhodnutie, ale rovno o stavebné povolenie.

Územné plánovanie je ale náročný proces, ktorý môže trvať aj niekoľko rokov a mnohí považujú proces za zbytočne zložitý a najmä príliš pomalý. Územný plán zóny totiž zohľadňuje aj také aspekty ako inžinierske siete, zeleň, parkovanie, ochrana životného prostredia či kapacita kanalizácie.

Článok pokračuje pod galériou.

Aké bude Zátišie?

Zóna Zátišie-Hattalova je dnes jazvou na mape Nového Mesta. Začiatkom roka 2019 preto bratislavská Mestská časť Nové Mesto vybrala v súťaži spracovateľa územného plánu pre túto lokalitu, ktorým sa stala spoločnosť AŽ PROJEKT Bratislava.

„Doteraz boli realizované prieskumy a rozbory s hĺbkovou analýzou územia, kde sme identifikovali problémy zóny (napr. funkčné, kompozičné, dopravné a pod.) ako aj potenciály územia. Následne bol vypracovaný návrh zadania, ktorý je v súčasnosti predmetom prerokovania,“ hovorí architekt Juraj Krumpolec.

Projektanti zistili, aké sú v lokalite inžinierske siete, postavené budovy, majetkové vzťahy a zozbierali všetky potrebné informácie.

Ďalšou fázou je úloha pre projektantov, „nakreslenie“ danej lokality. A práve o tomto zadaní sa v súčasnosti diskutuje.

Až do konca mája sa môžu dotknuté fyzické a právnické osoby zadávať požiadavky na projektantov, ktoré zastrešuje novomestská radnica.

„Vyzývam verejnosť, najmä obyvateľov zóny, aby sa do prerokovania zapojili a predniesli svoje návrhy a pripomienky, pretože ide o dôležitý dokument, tzv. „cestovnú mapu“ pre následný návrh rozvoja zóny, vrátane regulatívov a opatrení,“ hovorí Krumpolec a dodáva: „Spolu s mestskou časťou sme pôvodne plánovali verejnú prezentáciu zadania s určitou formou participácie obyvateľov, čo však vzhľadom na vyhlásený núdzový stav nebolo možné zrealizovať.“

Tomášikova až na Račiansku

Na webových stránkach Nového Mesta je už zverejnený návrh tohto zadania, ktorý je možné pripomienkovať.

Za povšimnutie isto stojí napríklad plán na predĺženie Tomášikovej ulice a jej napojenie až na Račiansku, električková trať, plochy verejnej zelene, ale aj nové výškové administratívne budovy, hotely, obytné domy a objekty pre občiansku vybavenosť.

„Možnou predstavou je vytvorenie centrálneho námestia s objektmi občianskej vybavenosti pre potreby zóny, napríklad sakrálnej stavby, ak by bola na to požiadavka,“ predstavuje ďalšie plány zástupca projektantov Krumpolec.

Prestavba križovatky i park

Proces zastavania územia sa ale už začal. Nedávno bol zverejnený prvý zámer v rámci procesu EIA, teda vplyvu na životné prostredie. Predložila ho spoločnosť Atrios, ktorá má záujem stavať v okolí križovatky Tomášikova-Vajnorská.

Developer plánuje prestavať križovatku, ktorá je dnes v katastrofálnom stave. Pôjde o jej rozšírenie a najmä sprehľadnenie. Potešia sa najmä obyvatelia ulice Zátišie, ktorá bude neprejazdná a obyvatelia tak budú lepšie chránení pred hlukom a tranzitnou dopravou.

Na Vajnorskej ulici vyrastie administratívna budova, hotel a najmä veľký verejný park.

„Projekt sme pripravili v súlade s územným plánom hlavného mesta. Ale hlavne na základe znalosti lokality. Na tento zanedbaný pozemok sme sa pozerali z okna kancelárie niekoľko rokov. A dostali sme šancu s tým niečo urobiť,“ hovorí Peter Kysela z Atriosu.

Dodáva, že už takmer dva roky zbierajú postrehy a pripomienky odbornej aj laickej verejnosti, mesta a obyvateľov z okolia a svoj projekt podľa nich upravujú.

„Sme hrdí na to, že budeme prvý slovenský developer, ktorý verejnosti predstaví svoj projekt na online verejnom hovore, hoci to od nás pravidlá nepožadujú,“ dodal Kysela. Podľa jeho slov, projekt tiež koordinovali so spracovateľom územného plánu zóny, teda nemalo by prísť k neželaným prekvapeniam.

Projekt komentuje aj architekt Juraj Krumpolec. „Územný plán mesta požaduje nahradenie zaniknutých výrobno-produkčných prevádzok v tejto lokalite zmiešanými aktivitami komerčnej vybavenosti mestského charakteru a teda aj zvýšenie mestotvornosti prostredia a spoločenskej atraktivity priestoru, čo v princípe zámer spoločnosti Atrios napĺňa.“

Kedy bude známy územný plán?

Určiť časový horizont pri podobných projektoch býva náročné aj pre samotných odborníkov. Ako vraví Krumpolec, v každej fáze prípravy územného plánu môže do procesu zasiahnuť množstvo nepredvídateľných problémov. V ideálnom prípade to môže byť niekoľko mesiacov, no napríklad územný plán pre zónu Štrkovec sa pripravuje už viac ako 6 rokov a stále nie je dokončený.

„Časový horizont je v súčasnosti veľmi ťažko predvídateľný, vzhľadom na množstvo externých faktorov. Samotné termíny spracovania jednotlivých etáp sú určené zmluvou, čiže po schválení zadania to bude možné určiť jednoznačnejšie,“ dodáva Krumpolec.

To, ako bude nakoniec zóna Zátišie v budúcnosti vyzerať sa určite nedozvieme skôr, ako o niekoľko rokov. Dovtedy sa prípadné plány na výstavbu v tejto lokalite budú posudzovať zatiaľ podľa územného plánu hlavného mesta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM