Správy Samospráva

Riešenie pre nakazených ľudí bez domova: V Bratislave otvorili karanténne mestečko

Kapacita karanténneho mestečka je aktuálne pre 50 ľudí, Bratislava je však pripravená v prípade nutnosti ju zväčšiť na 230.

Ilustračný obrázok k článku Riešenie pre nakazených ľudí bez domova: V Bratislave otvorili karanténne mestečko
12
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto Bratislava otvorilo vo štvrtok na Zlatých pieskoch „karanténne mestečko“ pre ľudí bez domova. Ide o jedno z opatrení pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu. V hlavnom meste je podľa odhadov asi 4000 ľudí bez domova. Doteraz podľa bratislavského primátora Matúš Valla medzi nimi neevidujú ochorenie COVID-19.

Nemajú kam ísť

Hlavné mesto tvrdí, že ľudia bez domova nemajú kam ísť, ak ide o domácu karanténu pre nový koronavírus. „Je to pritom jedna z najohrozenejších skupín v prípade aktuálnej pandémie. Tým, že chránime túto minoritnú skupinu, chránime aj ostatných Bratislavčanov a verejné zdravie pred tým, aby sa prípadná nákaza nešírila po meste,“ povedal Vallo.

Kapacita karanténneho mestečka je aktuálne pre 50 ľudí, Bratislava je však pripravená v prípade nutnosti ju zväčšiť na 230.

Ľudia bez domova tam dostanú potrebnú starostlivosť a budú im poskytnuté služby, ak existuje podozrenie, že boli v kontakte s infikovaným človekom, alebo majú mierne príznaky ochorenia. „Zatiaľ takýto prípad v Bratislave neevidujeme,“ povedal Vallo.

Spresnil, že hlavné mesto má mestský terénny tím, venujúci sa ľuďom bez domova, magistrát podporuje tiež neziskové organizácie, ktoré sa tejto skupine venujú, a samospráva pripravuje pre ľudí bez domova aj ubytovací projekt „dobrovoľnej samoizolácie“.

„Pripravujeme krízový priestor pre nocľah ľudí bez domova, ak by nastala situácia, že by prestala fungovať niektorá z nocľahárni v Bratislave,“ spresnil primátor s tým, že vďaka pomoci armády nainštalovali v meste aj prvé hygienické stanice.

Mestečko budú strážiť vojaci

Otvorenia karanténneho mestečka sa zúčastnil aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Rezort tu totiž poskytol 250 poľných lôžok, 250 matracov a 250 spacích vakov. Zabezpečil tiež hygienické potreby, pitnú vodu, ale aj lekára Ozbrojených síl SR so zdravotníckym tí­mom.

„Vojaci tiež budú strážiť tento areál. Nepreferujeme takýmto spôsobom Bratislavu. Participujeme na rôznych projektoch v rámci celej SR a spolupracujeme aj s inými mestami a obcami,“ povedal minister.

Rezort obrany podľa jeho slov pomáha tam, kde vie, priznal však, že jeho zdroje nie sú nekonečné. „Nasadzujeme veľké množstvo personálu, techniky i finančných zdrojov, aby sme pomohli domácemu krízovému manažmentu v boji proti novému koronavírusu,“ skonštatoval Naď.

V karanténnom mestečku budú podľa slov zástupcov hlavného mesta pôsobiť sociálni pracovníci, zdravotnícky personál a v prípade potreby tam bude zabezpečená aj psychiatrická starostlivosť.

Karanténne mestečko na Zlatých pieskoch
12
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM