Správy Samospráva

Záchranu vodární mesto odkleplo: Kmotríkov podiel odkúpia za milióny!

Poslanci súhlasili s tým, aby Bratislavská vodárenská spoločnosť odkúpila 49-percentný podiel vo svojej dcérskej firme Infra Services od spoločnosti Grafobal Group development.

Ilustračný obrázok k článku Záchranu vodární mesto odkleplo: Kmotríkov podiel odkúpia za milióny!
Zdroj: TASR

Poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva vyslovili vo štvrtok súhlas so zámerom, aby Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) odkúpila za 10,5 milióna eur 49-percentný podiel vo svojej dcérskej firme Infra Services od spoločnosti Grafobal Group development (GGD).

Pomôžu si úverom

Za GGD stojí podnikateľ Ivan Kmotrík. Zámer musí odobriť aj valné zhromaždenie spoločnosti i Protimonopolný úrad SR. Ak sa tak stane, magistrát avizuje, že sa skončí desaťročné profitovanie súkromného vlastníka na bratislavskej vodárenskej infraštruktúre.

Väčšinovým akcionárom vo firme Infra Services je BVS, v máji 2019 nadobudol 49-percentný podiel akcií v spoločnosti Kmotrík prostredníctvom svojej firmy GGD. Hlavné mesto, ako majoritný akcionár bratislavských vodárni, teraz chce, aby BVS získala od Kmotríka týchto 49 percent akcií v Infra Services.

„BVS zaplatí podľa návrhu za prevod akcií minoritnému vlastníkovi GGD šesť miliónov eur. Za vystúpenie z Infra Services minoritný akcionár získa aj areál vo vlastníctve Infra Services, ktorého hodnota je znalcom vyčíslená na 2,5 milióna eur a polovicu finančných prostriedkov z účtu Infra Services ku dňu 30. apríla, čo predstavuje sumu dva milióny eur. Pôvodný menšinový akcionár vložil pri vstupe do spoločnosti 6,5 milióna eur zvýšením základného imania prostredníctvom peňažného vkladu,“ informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Jánošíková.

BVS sa vďaka transakcii stane stopercentným akcionárom firmy Infra Services a za jedno euro ročne na tri roky zostane Infra Services v nájme areál, kde aktuálne sídli. BVS spolu s tým získa aj možnosť prehodnotiť všetky zmluvné vzťahy Infra Services s externým prostredím a zastaviť aktivity firmy, ktoré nie sú v súlade s verejným záujmom

„Celá transakcia bude financovaná z finančného úveru od banky a splatená z úspor, ktoré BVS dosiahne zrušením nevýhodných zmlúv a zmluvne garantovanej marže Infra Services, ktorú si pripočítava k činnostiam zabezpečovanými pre BVS cez subdodávateľov,“ podotkla Jánošíková.

Koniec jednej éry

Získaním akcií Infra Services do stopercentného vlastníctva BVS podľa magistrátu skončí éra, keď financie z mestských podnikov končili v rukách súkromných investorov. Zároveň sa má BVS vyhnúť vysokým nákladom na vybudovanie novej servisnej organizácie, odhliadnuc od časového aspektu sú náklady na nákup techniky, sietí a personálne zabezpečenie spoločnosti odhadnuté na minimálne šesť miliónov eur. Taktiež aj k vypovedaniu a prehodnoteniu nevýhodných zmlúv s externými dodávateľmi príde o tri roky skôr ako pri iných variantoch.

Úspory z navrhovanej transakcie sa majú podľa mesta prejaviť okamžite. „BVS sa vložené prostriedky vrátia na prevádzkových úsporách a odstránení rizika zmluvných pokút už do konca roku 2022. Prakticky hneď po uskutočnení transakcie bude môcť BVS a Infra Services začať aj so súťažami na obnovu infraštruktúry,“ uviedla hovorkyňa mesta.

Mesto Bratislava aj BVS sú presvedčené, že kúpa spoločnosti v roku 2020 je najvýhodnejšou z posudzovaných alternatív, finančne sa vráti do troch rokov a vytvára predpoklad ďalších úspor z väčšieho rozsahu možných investícií BVS.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM