. TASR Správy Samospráva

Konečne pokoj. Mesto z lesoparku vykázalo autá

Mestské lesy v Bratislave zrušili na celom území mestských lesov platnosť povolení na vjazd áut vydaných pred rokom 2020.

Ilustračný obrázok k článku Konečne pokoj. Mesto z lesoparku vykázalo autá
15
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Dôvodom je nedostatočná evidencia a netransparentné rozdávanie niektorých povolení na vjazd z minulosti. Informoval o tom Marek Páva z Mestských lesov v Bratislave (MLB).

Nové pravidlá

Na základe zákona o lesoch je vjazd do lesoparku motorovým vozidlom povolený len s platným povolením mestských lesov. „Od začiatku roka 2020 sme začali uplatňovať nové pevne stanovené pravidlá, pričom povolenie je možné dostať výlučne na činnosti potrebné na fungovanie lesoparku. Ide napríklad o kosenie lúk, údržbu cyklotrás, spriechodňovanie cyklistických a turistických trás či údržbu dreveného mobiliára (besiedky, lavičky, mostíky cez potok),“ spresnila bratislavská mestská príspevková organizácia.

Celkovo sa podarilo znížiť počet aktuálne platných povolení približne na polovicu pôvodného počtu. Väčšina povolení zanikla exspiráciou doby platnosti a následným nepredĺžením povolenia. Aktuálne strácajú platnosť aj všetky povolenia vydané pred rokom 2020, platné sú už len tohtoročné s novým vizuálom a presnou evidenciou.

„Na prítomnosť áut sme v minulom roku dostávali najviac sťažností. Preto už vydávame povolenky len na činnosti súvisiace s údržbou lesoparku. Tí, ktorí v minulosti dostali povolenku na vjazd z rôznych iných dôvodov, si budú musieť zvyknúť na nové pravidlá,“ uviedol riaditeľ Mestských lesov v Bratislave Matej Dobšovič.

Koniec povolenia „po známosti“

Oproti minulosti už nie je možné dostať povolenie na vjazd autom do bratislavských mestských lesov za poplatok (využívané na rôzne oslavy či akcie), s cieľom rybárstva. Taktiež nie je možné si už autom skracovať cesty do práce či k nehnuteľnosti cez mestské lesy. Organizácia deklaruje, že sa nebudú udeľovať povolenia rodinným príslušníkom či po známostiach.

Mestské lesy vydávajú povolenia len na cesty hlbšie v lesoch patriacich priamo mestu Bratislava. Povolenia na vjazd na Železnú studničku (Cesta mládeže od Červeného mosta po sanatórium) vydáva priamo hlavné mesto, pričom aj tam sa už pracuje na znížení počtu povolení. V obľúbených lokalitách mimo lesoparku, ako Biely kríž, Devínska Kobyla či lužné lesy nemajú Mestské lesy v Bratislave žiadnu právomoc.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM