Samospráva

Bratislava má záujem o intenzívnejšiu spoluprácu s Viedňou a Rakúšanmi

Ubehlo štvrťstoročie od pádu železnej opony a zatiaľ máme iba tri úspešné projekty: diaľnicu, cyklomost a Twin City Liner.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava má záujem o intenzívnejšiu spoluprácu s Viedňou a Rakúšanmi
Zdroj: Bratislava Tourist Board

Zvýšiť informovanosť o kultúrnom dianí v Bratislave a záujem bol hlavný zámer tlačovej konferencie vo Viedni. Primátor Ivo Nesrovnal predstavil Kultúrne leto a Hradné slávnosti ako najväčší letný mestský festival na Slovensku, ktorý trvá tri mesiace a ponúka množstvo podujatí aj na rôznych verejných priestoroch.

„Spoluprácu s Viedňou potrebujeme zintenzívniť, lebo sú to dve najbližšie položené hlavné mestá na svete. Ubehlo štvrťstoročie od pádu železnej opony a zatiaľ máme iba tri úspešné projekty: diaľnicu, cyklomost a Twin City Liner,“ hovorí primátor Nesrovnal.

„Chceme susedov z Viedne, Dolného Rakúska, Burgenlandu a ďalších regiónov dostať viac do Bratislavy a na Slovensko. Môžeme viac spolupracovať a pomôcť im napríklad v strávení voľného času, kultúre či zážitkovom turizme, ktorý máme na vysokej úrovni,“ zdôvodnil primátor.

Všetky formy kultúrnych zážitkov

Riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Vladimír Grežo priblížil program nastávajúceho 41. ročníka KLaHS, ktorý na viac ako 20 scénach ponúkne všetky formy kultúrnych zážitkov. Najstarší je gitarový festival, ktorý má 41 rokov, a najmladšie podujatia budú najmä pri príležitosti slovenského predsedníctva v Európskej únii, ktoré sa začne 1. júla. Na jeho otvorenie bude v Slovenskom národnom divadle (SND) slávnostný koncert.

Pozrite s tiež: Bratislavské videá bodovali v zahraničí

„Naša spolupráca s Rakúšanmi je dlhé roky na vysokej úrovni. Vlani sme si pripomenuli 25. výročie spolupráce s jednou viedenskou cestovnou kanceláriou. Oni si to počítajú a za štvrťstoročie prišlo do nášho divadla na operu a balet okolo pol milióna divákov. Už chodia aj do činohry, pretože niektoré predstavenia sú titulkované do angličtiny,“ zhodnotil minulosť generálny riaditeľ SND Marián Chudovský.

Nová sezóna

Zároveň pripomenul zaujímavé predstavenia prebiehajúceho festivalu Eurokontext a ďalšie v teraz končiacej divadelnej sezóne (balet Anna Karenina, BESS – Pocta Rudolfovi Labanovi, činohra Sissi – Úteky Alžbety Rakúskej a iné), ako aj plánované premiéry a ďalšie predstavenia pre novú sezónu 2016/2017.

„Chceli sme klasickú hudbu priniesť širšiemu publiku novým spôsobom. V júli a auguste ju odprezentujeme 12. rok opäť aj na verejných priestranstvách,“ zdôvodnil vznik festivalu Viva Musica jeho riaditeľ Matej Drlička.

„Blízkosť Viedne je zaväzujúca, pretože je pre mňa hlavným európskym mestom klasickej hudby, aj inšpirujúca. Hneď 2. júla bude koncert k nášmu európskemu predsedníctvu Viva Európa, kde vyše 200-členný zbor zaspieva po jednej piesni zo všetkých 28 krajín Európskej únie, a bude to celkove v 24 jazykoch. Novým hudobným podujatím oživíme najstarší európsky park Sad Janka Kráľa. Pripravujeme koncert Edity Gruberovej v SND a mnoho ďalších v rôznych priestoroch pre malých i veľkých poslucháčov,“ dodal Drlička.

Tradícia

Ani toto leto nebudú chýbať tradičné Korunovačné slávnosti v centre Bratislavy. Nimi si pripomenieme významnú panovníčku Máriu Teréziu.

„Bola veľkou osobnosťou našich spoločných dejín. Podľa historických dokumentov zložených zo štyroch častí uskutočníme jej korunováciu 25. júna, presne po 275 rokoch, odkedy bola korunovaná v Bratislave. Okrem oficiálneho obradu nebude chýbať ani víno vo Vtáčej fontáne a ďalšie atrakcie,“ prisľúbil riaditeľ Korunovačných slávností Miroslav Vetrík.

Čítajte tiež: Ako skvalitniť verejné priestory? Primátor predostrel vízie na konferencii WhatCity?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM