Nina Táborská Rôzne

Ako skvalitniť verejné priestory? Primátor predostrel vízie na konferencii WhatCity?

Výzvou pre mesto je ešte v tomto roku otvoriť otázku správy verejných priestorov v duchu postoja: jeden priestor – jeden správca, otázku redukcie počtu stavebných úradov a nastavenia spravodlivého financovania mesta.

Ilustračný obrázok k článku Ako skvalitniť verejné priestory? Primátor predostrel vízie na konferencii WhatCity?
Zdroj: Dnes24.sk

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal diskutoval počas stredajšej konferencie WhatCity? o možnostiach skvalitnenia verejných priestorov. Cieľom konferencie bolo za účasti odborníkov, občianskych iniciatív a zástupcov mesta otvoriť diskusiu o systémových riešeniach, koncepčných dokumentoch a nastavení procesov pri tvorbe kvalitných verejných priestorov.

Už v minulom roku vedenie mesta spustilo procesy, ktoré majú viesť k skvalitneniu a zatraktívneniu verejných priestorov. „Bratislava má dnes na stole strategické dokumenty, ktoré ju budú v nasledujúcich rokoch rozvíjať. Pripravujeme koncept verejných priestorov, manuál umiestňovania reklamy či manuál umiestňovania predajných stánkov. V procese príprav sú aj pravidlá participácie verejnosti na kľúčových projektoch mesta, koncepcia Dunajských brehov či pravidlá výškovej regulácie a nastavenia pravidiel pre developerov,“ informoval primátor.

„Verejné priestory sú komplexnou spoločenskou veličinou“

Primátor počas konferencie spomenul niekoľko konkrétnych krokov, ktoré sa zrealizovali počas uplynulého roka, medzi nimi odstraňovanie grafitov, revitalizácia verejných priestranstiev – pasport, rekonštrukcia a osadenie nových lavičiek, nákup nových smetných košov, revitalizácia predstaničného námestia či Kollárovho námestia.

Prečítajte si tiež: Komentár: Toto je srdce Bratislavy? Špina, odpad a smrad. Vitajte na Kollárovom námestí

Podľa Iva Nesrovnala sú verejné priestory komplexnou spoločenskou veličinou a nie sú to len položky na mape majetku mesta.

„Z pohľadu aktuálnych priorít mesta sú kľúčovými východiskami čistota verejných priestorov, výsadba zelene, zníženie vizuálneho smogu a celkové skvalitnenie verejných priestorov. V tomto roku nás čaká predsedníctvo SR v rade EÚ, v rámci ktorého mesto pripravuje niekoľko krokov skultúrnenia mestských priestorov – opravy komunikácií a chodníkov, opravy mestských budov, odstraňovanie grafitov zakúpeným novým prístrojom, špeciálne nasvietenie priechodov pre chodcov, sanácie kultúrnych pamiatok a kultivácie podchodov, budovanie cyklotrás, mobily a bezbariérovosti,“ povedal primátor.

Jeden priestor – jeden správca

Výzvou pre mesto je ešte v tomto roku otvoriť otázku správy verejných priestorov v duchu postoja: jeden priestor – jeden správca, otázku redukcie počtu stavebných úradov a nastavenia spravodlivého financovania mesta.„Musíme konečne začať hovoriť o kvalite verejného priestoru, na ktorej budeme pracovať systematicky. Aby magistrát dokázal úlohy kvalitne realizovať, pripravili sme zmenu organizačnej štruktúry, v ktorej sme posilnili napríklad sekciu územného plánovania a operatívne zložky oddelenia životného prostredia a údržby komunikácií a vytvorili nové oddelenie zamerané na investičné projekty. Inšpiratívnou a cennou je spolupráca na rôznych projektoch s občianskou verejnosťou a komunitami, so Starou tržnicou, o. z. Obchodná ulica či Odkazom pre starostu,“ uzavrel primátor Ivo Nesrovnal.

Konferencia WhatCity sa konala 27.1.2016 vo forme prednášok a workshopov v Starej tržnici. Na konferencii sa zišli experti z Holandska, Viedne, Freiburgu či Prahy, aby hovorili o tom, ako majú fungovať dobré metské ulice. Súčasťou konferencie bola diskusia, v rámci ktorej hovoril primátor mesta Ivo Nesrovnal o vízii mestských verejných priestranstiev.

Prečítajte si tiež:

Konferencia v Starej tržnici What city? Naša ulica bude hľadať vízie pre Bratislavu

Aká je skutočná Obchodná? OZ Obchodná ulica a okolie sa bude snažiť o vytvorenie novej obchodnej štvrte

Foto: Magistrát.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM