Tomáš Stupavský Rôzne

Bratislava a Nitra porušili zákon! RegioJet napokon boj o licenciu vyhral

Ministerstvo dopravy definitívne potvrdilo víťazstvo spoločnosti RegioJet v boji o autobusovú licenciu na linke Bratislava – Banská Bystrica. Rezort vyhovel odvolaniu súkromného prepravcu proti rozhodnutiu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) neudeliť RegioJetu licenciu.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava a Nitra porušili zákon! RegioJet napokon boj o licenciu vyhral
Zdroj: TASR

Úradníkom ministerstva dopravy okrem iného prekážalo to, že do licenčného konania neoprávnene a nad rámec svojich právomocí zasiahlo mesto Nitra a tiež komerční dopravcovia, ktorí v Nitrianskom samosprávnom kraji pôsobia.

Jediný kto postupoval správne v súlade so zákonmi Slovenskej republiky, bol Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Ten ako jediný v januári tohto roku udelil RegioJetu licenciu, no napokon čelil trestnému oznámeniu, že porušil zákon.

Belica, Frešo, Dvonč odstúpte!

„To, že ministerstvo dopravy na 100 percent vyhovelo nášmu odvolaniu, vnímame ako obrovské víťazstvo,“ reaguje na rozhodnutie ministerstva dopravy majiteľ spoločnosti RegioJet Radim Jančura.

„Sme jasní víťazi sporu so županmi Belicom a Frešom a primátorom Dvončom. Porušili slovenské zákony, konali zjavne klientelisticky a tiež šli proti verejnému záujmu a potrebám svojich obyvateľov. Preto ich znovu vyzývam, aby opustili verejný priestor. Pokiaľ tak neučinia do Valentína 14.2 2015, použijem všetky prostriedky, aby niesli nielen politickú, ale i trestnoprávnu zodpovednosť za nezákonné správanie sa od ich vstupu do politiky,“ dodáva Radim Jančura.

Prečítajte si tiež: Kauza Vitajte v kraji klientelizmu a korupcie naberá na obrátkach. RegioJet v ostrej kampani v Bratislave pokračuje

„Ministerstvo dopravy nám vrátilo odvolania RegioJetu na nové konanie. Rozhodnutie si preštudujeme a vyjadríme sa v zákonnej lehote,“ uviedla pre Bratislava24.sk hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová.

Proti udelení licencie bol ako prvý Nitriansky samosprávny kraj, respektíve samotné mesto Nitra. Bratislavský župan Pavol Frešo sa následne rozhodoval ako na celú kauzu zareaguje predovšetkým primátor Nitry Jozef Dvonč. Ten zastával záujmy iného súkromného prepravcu Arriva Nitra. Spoločnosť tvrdila, že Nitriansky kraj nepotrebuje ďalej rozširovať dopravné služby, ktoré sú v súčasnosti dostačujúce.

Radim Jančura sa nechal počuť, že ide o reálny príklad klientelizmu. Preto sa začiatkom tohto roka spustila reklamná kampaň upozorňujúca na korupciu. Na území Bratislavského a Nitrianskeho kraja bolo vystavaných 50 bilbórdov. Na nich Jančura položil otázku, či ste sa s klientelizmom stretli aj vy a uverejnil aj svoju emailovú adresu.

Pripravuje sa žaloba

„Vyzývam týmto občanov, aby mi naďalej prinášali podnety na nezákonné konanie týchto politikov, hlavne v oblasti klientelizmu a korupcie. Už teraz mám dokumenty, ktoré môžu viesť k obžalobe dvoch z troch týchto politikov," vraví Radim Jančura.

Súkromná spoločnosť RegioJet nakoniec zahájila 2. februára prevádzku novej autobusovej linky na trase Bratislava – Nitra – Banská Bystrica a späť. Bratislavu a Nitru spájajú autobusy RegioJet až 14-krát denne.

Zo západnej metropole žlté autobusy vyrážajú v pracovných dňoch každú hodinu medzi 6:30 a 19:30 h. Z Bratislavy dovezie cestujúcich priamo do Banskej Bystrice autobus až sedemkrát denne. Rovnako často jazdia žlté autobusy aj v opačnom smere.

Prečítajte si tiež: Autobusy RegioJetu začali premávať. Zistili sme na vlastnej koži, ako sa s nimi cestuje

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM