Eva Sládková Správy Samospráva

Boj s developerom vo Vrakuni pokračuje: Mestská časť ohradila pozemok

Na pozemku na rohu Čiernovodskej a Železničnej ulice, kde chce developer postaviť kontroverznú bytovku, vládne pracovný ruch.

Ilustračný obrázok k článku Boj s developerom vo Vrakuni pokračuje: Mestská časť ohradila pozemok
7
Galéria

Tento týždeň začal developer s výstavbou na pozemku vo Vrakuni, ktorý je predmetom sporu medzi samosprávou a developerskou spoločnosťou MartinDevelopment.

Múriky

„Začali tam pripravovať stavbu, autami jazdili po trávniku, čím ho ničili, tak sme zasiahli,“ vraví pre Bratislava24 starosta Vrakune Martin Kuruc. Mestská časť teda z vonkajšej strany pozemku osadila betónové kvádre, ktoré vytvorili bariéru.

„Chceme zabrániť tomu, aby tam ďalej jazdili autá a ničili nám prírodu,“ dodal Martin Kuruc. Starosta chcel pôvodne tento týždeň strhnúť plot, ktorým si, podľa neho nezákonne, developer ohradil pozemok, no zdá sa, že sa to zatiaľ nepodarí. Ohradením pozemku z druhej strany chce samospráva ukázať, že sa nemieni vzdať tak ľahko.

RosenHAUS

Kauza je zložitá a zatiaľ na ňu doplácajú najmä obyvatelia tejto lokality. Tí sa obávajú, že ak v ich blízkosti vyrastie veľká bytovka s vyše stovkou bytov, ešte viac to skomplikuje dopravnú situáciu v mestskej časti. K projektu majú viacero výhrad.

„Blízko je škola, ktorú stavba zatieni, nehovoriac o tom, ako sa deti budú učiť, kým sa projekt postaví. Máme tu tiež málo zelene, o ktorú by sme prišli,“ vysvetľuje zástupkyňa petičného výboru Iveta Sigetová.

„Sídlisko Dolné Hony bolo projektované na určitý počet ľudí, určitý počet áut a keď to tu budeme stále zahusťovať, pridávať ďalšie a ďalšie budovy, nastane neriešiteľný problém. Tomu musíme zabrániť,“ dopĺňa miestny poslanec Tomáš Galo.

Nezákonné

Podľa starostu Martina Kuruca je postup developera nezákonný z viacerých dôvodov. Vraví, že v projekte, na ktorý sa stavebník odvoláva, je napísané, že stavbu postaví do dvoch rokov. Dnes podľa neho musí žiadať o povolenia nanovo a pripraviť projekt, ktorý bude odrážať súčasný stav sídliska, diametrálne iný od toho pred mnohými rokmi.

Developer však tieto tvrdenia odmieta a považuje ich za nepravdivé a zavádzajúce. Zdôrazňuje, že postupuje v zmysle platného stavebného povolenia, ktorého platnosť mal v roku 2014 potvrdiť aj Najvyšší súd SR. Tvrdí, že oplotenie postavila na základe vecného bremena, práva stavby bytového domu, ktoré je na pozemku zriadené od roku 1998 a platného stavebného povolenia. „Nevidíme najmenší dôvod na odstránenie oplotenia. Stavebné povolenie a stavebný zákon ukladajú povinnosť oplotiť stavenisko,“ konštatuje hovorkyňa developera Beáta Humeníková.

Samospráva a obyvatelia sú pripravení aj na variant, že o kauze rozhodne napokon až súd.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM