Kultúra

Kam v Bratislave zadarmo: Týždeň sa ponesie v znamení folklóru a ochrany planéty

Čaká nás príjemné babie leto. Okrem prechádzok v prírode môžete nasledujúce dni stráviť aj na niektorom z týchto podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave zadarmo: Týždeň sa ponesie v znamení folklóru a ochrany planéty
5
Galéria
Zdroj: TASR

Premietanie filmu A Plastic Ocean + diskusia

Príďte na naše premietanie filmu A Plastic Ocean pod záštitou Greenpeace ČR a ponorte sa do hlbín oceánu. Po premietaní filmu budeme diskutovať o problematike plastového odpadu s Martinom Hojsíkom, bývalým kampanierom Greenpeace International.

Každým rokom vzniká 300 miliónov ton plastového odpadu. Je nutné poznamenať, že pokiaľ sa situácia nezmení, do roku 2050 by sme mohli v oceánoch vidieť plávať viac plastov ako rýb. „Plast je najodolnejší materiál, ktorý kedy človek vyrobil. Každý kúsok sa v určitej forme na našej planéte stále nachádza,“ dodáva k motivácii vzniku filmu režisér.

Film bude premietaný v anglickom jazyku s českými titulkami.

pondelok / 20:00 – 23:00 hod. / Musicat, Staré Grunty 36 / vstup voľný

Nordic Walking pre seniorov

Nordic Walking, chôdza so špeciálnymi palicami je bezpečným a efektívnym spôsobom na budovanie si kondície v akomkoľvek veku. Anna Sasková zo Slovenskej asociácie Nordic Walking, príde porozprávať o tomto športe, svojich skúsenostiach, vysvetlí ako správne držať palice a nevynechá ukážky. Na záver prednášky všetkých zúčastnených čaká prekvapenie.

utorok / Dom Quo Vadis, Hurbanovo námestie / 15:15 hod.

PremenaVR

V Goetheho inštitúte sa pomocou virtuálnej reality môžete ocitnúť v koži Gregora Samsu, hrdinu poviedky Premena od Franza Kafku. Dozviete sa, aké to je, zobudiť sa ako obrovský hmyz.

do 31. októbra / Goetheho inštitút / vstup je voľný

Viac sa dočítate tu:

Burza kníh

Mestská časť Bratislava-Rača pozýva na burzu kníh. Dajte knihám druhú šancu. Z výťažku za predaj kníh budú zakúpené nové knihy do knižnice Rača. Cena za jednu knihu je 0,50 €.

streda – štvrtok / Kultúrne stredisko Žarnovická / vstup voľný

Tekvičkové slávnosti

Tradičné komunitné podujatie spojené s výstavou dopestovaných plodov prievozských a ružinovských záhradkárov, ukážkami kuchárskej šikovnosti pečenia a varenia z tekvíc, doplnená kultúrnym programom detí z folklórneho súboru Trávniček, spojené s tvorivými dielničkami pre deti aj rodičov – rôznymi technikami lepenia a zdobenia.

štvrtok / 15:00 hod. / SD Prievoz / vstup voľný

Ekotopfilm Modra

Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm pre vás pripravil už 39. ročník. Opäť sú pre vás pripravené nezabudnuteľné filmové zážitky a výnimoční hostia.

Doobedie patrí deťom z vopred zahlásených základných a stredných škôl. Junior fest sa zamera na environomentálnu výchovu žiakov, kde pomocou krátkych filmov a interaktívnych sprievodných aktivít sa naučia zodpovednosti voči nášmu prostrediu.

Podvečer sa otvárajú brány pre verejnosť. Príďte zrelaxovať, nabrať nové informácie a inšpirácie do života. Môžete sa tešiť na pestrý filmový program, ktorý vás zavedie do divokej prírody, odhalí nelegálne praktiky, predstaví nové riešenia súčasných problémov… Okrem jedinečných dokumentárnych filmov z celého sveta na Vás čaká aj sprievodný program „mimo plátna“.

Kompletný program nájdete TU.

štvrtok / 16:00 hod. / Kino Mier Modra / vstup voľný

Ružinovský folklórny festival

Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov vás pozývajú na Ružinovský folklórny festival, ktorý predstaví krásy slovenského folklóru. Konať sa bude 12. a 13. októbra 2018 v Dome kultúry Ružinov. Počas festivalu sa uskutoční súťaž najlepších primášov Slovenska.

Brány Ružinovského folklórneho festivalu sa otvoria v piatok a to semifinálovým kolom súťaže Slovenskí primáši 2018 . Neskôr sa bude konať diskusia na tému „Nastal už čas cenzurovať kultúru?“. Na záver večera sa môžu návštevníci tešiť na ľudovú veselica so Šenkvickou muzikou, ochutnávku vína a tombolu.

Okrem vystúpení je pripravený aj bohatý sprievodný program, v rámci ktorého sú pre návštevníkov pripravené tvorivé dielne, filmy a dokumenty, ukážka remesiel, predaj tradičných výrobkov, či kurz ľudových tancov. Hostia sa budú môcť odfotiť v tradičnej slovenskej izbe.

piatok – sobota / Dom kultúry Ružinov / vstup voľný

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM