Rôzne Správy

Bicyklovanie po novom: Bratislavský bikesharing má nový cenník pre sezónu 2019

Užívatelia budú mať k dispozícii viac bicyklov a na výber z niekoľko programov podľa frekvencie požičiavania bicykla.

Ilustračný obrázok k článku Bicyklovanie po novom: Bratislavský bikesharing má nový cenník pre sezónu 2019
12
Galéria

Bratislavský bikesharing Slovnaft BAjk predstavil nový cenník pre cyklistickú sezónu 2019. Ponuka platná od začiatku apríla zahŕňa programy pre dlhodobé aj krátkodobé využitie služby, a rovnako myslí aj na študentov. Užívatelia budú mať k dispozícii viac bicyklov a do novej sezóny sa podarilo vychytať mnohé „detské choroby“, ktoré identifikovali počas testovacej prevádzky.

Mesačný a ročný program

Užívatelia si v novej cyklistickej sezóne budú môcť vybrať z troch základných programov, a to podľa miery využívania bikesharingu. Pre obyvateľov hlavného mesta, ktorí Slovnaft BAjk využívajú ako doplňujúcu formu prepravy k verejnej alebo individuálnej doprave, je najvhodnejší program KLASIK. Ročný vyjde užívateľa na 29,40 eur, mesačný bude stáť 9 eur.

Oba programy zahŕňajú neobmedzený počet jázd do 30 minút a kredit v hodnote 0,6 eur. Jazdy dlhšie ako pol hodinu sú spoplatnené sumou 12 centov za každých ukončených 6 minút jazdy a odpočítavajú sa z kreditu. Ten je po vyčerpaní potrebné dobiť.

Denný program

Užívateľom a turistom, ktorí budú chcieť využiť Slovnaft BAjk jednorazovo, bude k dispozícii denný program za 6 eur. V tomto prípade si zakúpia PIN kód, ktorý bude platný 24 hodín, počas ktorých môžu využívať službu bikesharingu. Pri jednorazovom programe je tiež potrebné počítať so zablokovaním depozitu v hodnote 70 eur.

Užívatelia majú v cene neobmedzený počet jázd v celkovom čase 12 hodín, následne bude využívanie bicyklov spoplatnené sumou 12 centov za každých ukončených šesť minúť jazdy. Suma sa odpočíta sa z depozitu, jeho nespotrebovaná časť sa vráti užívateľovi na účet.

Pre cyklofanatikov

Pre intenzívnych užívateľov bratislavského bikesharingu je pripravený program PREMIUM, ktorý za 38,40 eur pokryje jazdy do 60 minút a zahrnie kredit v hodnote 2,40 eur. Poplatky pri prekročení limitu jazdy nad 60 minút sú rovnaké ako pri ostatných programoch.

Slovnaft BAjk pri príprave novej ponuky myslel aj na študentov, učiteľov a mladých ľudí. Držitelia kariet ISIC, ITIC a EURO26 budú môcť využiť zľavu na ročný program a požičiavať si žlté bicykle už za cenu 19,20 eur.

Pôvodný PIN do konca apríla

Všetky PIN kódy, ktoré si užívatelia zakúpili počas testovacej prevádzky budú platné do 30. apríla. Od mája ich bude možné použiť len v prípade, že si vo svojom profile predĺžia promo program jedným z programov pre aktuálnu cyklistickú sezónu. V takomto prípade nespotrebovaný kredit z testovacej prevádzky užívateľom neprepadne a pripočíta sa ku kreditu novej zvolenej služby.

Študenti, učitelia a mladí ľudia si svoj promo program nebudú môcť predĺžiť. V ich prípade bude potrebné kúpiť si nový program s využitím čísla ISIC, ITIC alebo EURO26 karty. Kredit z testovacej prevádzky neprepadne ani im, nakoľko prevádzkovateľ pripravuje funkcionalitu, vďaka ktorej si užívatelia budú môcť prenášať kredit medzi jednotlivými programami vo svojom profile na stránke služby alebo v mobilnej aplikácii.

Nový cenník odráža to, čo sa predpokladalo už od začiatku, a síce, že po úvodnej testovacej fáze, počas ktorej sa dalo BAjkovať len za 1 euro sa poplatky za využívanie služby dostanú na úroveň zodpovedajúcej hodnote tejto služby.

Bicykle pribudnú

Aj vďaka podnetom verejnosti zjednodušili zamykací systém na bicykli, upravili komunikáciu na displeji bicykla, sprehľadnili zobrazovanie počtu bicyklov na webe a rozšírili kompetencie infolinky. Taktiež posilnili smart zámok a zvýšili jeho spoľahlivosť, nasadili sedačky pre vyššie osoby a zjednodušili orientáciu užívateľa v rámci jeho online profilu.

V druhej polovici apríla bude užívateľom k dispozícii aj mobilná aplikácia. Už začiatkom marca sa začalo aj s postupným zvyšovaním počtu bicyklov v uliciach Bratislavy. K dispozícii ich vtedy bolo 250 a ich počet sa naďalej zvyšuje. V priebehu apríla bude k dispozícii flotila s približne 400 bicyklami.

Očakáva sa, že najvyšší počet bicyklov bude v letných mesiacoch. V jarných mesiacoch pribudnú aj nové dokovacie stanice v bratislavských mestských častiach Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov a Petržalka, v ktorých systém momentálne funguje. Prevádzkovatelia bikesharingu deklarujú, že sa podarilo znížiť chybovosť pri zobrazovaní dostupných bicyklov.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Spustenie bikesharingu - Slovnaft BAjk
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM