Rôzne

HLASUJTE: Ste spokojní so službou bikesharing v Bratislave?

Žlté bicykle zaplnili ulice hlavného mesta začiatkom septembra. Prevádzkovateľ užitočnej služby postupne vychytáva "muchy" a zisťuje záujem o novinku. Ako ste s bikesharingom spokojní vy?

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Ste spokojní so službou bikesharing v Bratislave?
12
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Bikesharing sa v Bratislave pomaly udomácňuje. Od začiatku septembra, kedy bol spustený, sa zaregistrovalo už 30-tisíc užívateľov, ktorí zrealizovali viac ako 70-tisíc jázd. Odhodlali ste sa nasadnúť na žltý bicykel aj vy?

Prvé skúsenosti

Zdieľanie žltých bicyklov si už v prvých týždňoch po spustení našlo svojich priaznivcov aj hejterov. Niektorým sa zdalo málo bicyklov a dokovacích staníc, iní mali problém s prihlásením sa na stránku bikesharingu cez mobil, ďalší krútili hlavou nad poškodenými a nefunkčnými bicyklami.

Hlavné mesto a spoločnosť Slovnaft, ktorí sa na projekte spoločne podieľajú, zatiaľ vychytávajú nedostatky a snažia sa službu skvalitniť. Časté reakcie používateľov bikesharingu však hovoria o tom, že to ide iba pomaly, a napríklad v prípade pokazených či nefunkčných bicyklov, reaguje prevádzkovateľ veľmi nepružne.

Dokovacie stanice pribudnú

Ak máte pocit, že práve tam, kde by ste to najviac potrebovali, bicykle nie sú, mali by ste vedieť, že miesta staníc boli vybrané tak, aby bolo možné čo najjednoduchšie napojenie užívateľov na cyklotrasy a prestupy v rámci využívania bratislavskej MHD. Dokovacie stanice sú teda rozmiestnené vo vzdialenosti približne 300 až 500 metrov.

Najvyťaženejšia je dokovacia stanica na Námestí SNP, kde sa týždenne požičia takmer 800 bicyklov. Nasledujú dokovacie stanice na Šafárikovom námestí, Pribinovej ulici pri obchodnom centre a na Viedenskej ceste pod Mostom SNP.

Bikesharing je zatiaľ k dispozícii v štyroch mestských častiach – v Starom Meste, Novom Meste, Ružinove a Petržalke, kde sa aktuálne nachádza 73 dokovacích staníc. Postupne by sa mali rozširovať. Ak máte tipy na nové umiestnenia dokovacích staníc, môžete ich zaslať emailom na adresu info@slovnaftbajk.sk.

Bikesharing v zime

V zime bude prevádzka bikesharingu prispôsobená počasiu. V prípade nepriaznivého počasia, kedy hrozia nehody alebo úrazy, budú bicykle dočasne stiahnuté. Na jar 2019 sa systém zdieľaných bicyklov má spustiť so 750 bicyklami, ktoré si bude možné požičať v 90 staniciach a zmení sa aj ponuka programov pre užívateľov. Podľa slov hovorcu spoločnosti Slovnaft Antona Molnára sa už na jar dočkáme aj mobilnej aplikácie pre bikesharing.

Spustenie bikesharingu - Slovnaft BAjk
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM