Správy Samospráva

Až 25 stredných škôl v kraji má otvoriť svoje brány. Rozhodnutie bolo na pleciach riaditeľov

Riaditelia jednotlivých škôl zvažovali epidemiologickú situáciu, všetky nariadenia a opatrenia, testovanie či záujem rodičov a žiakov.

Ilustračný obrázok k článku Až 25 stredných škôl v kraji má otvoriť svoje brány. Rozhodnutie bolo na pleciach riaditeľov
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V Bratislavskom kraji by tento týždeň malo obnoviť svoje vyučovanie v prezenčnej forme 25 stredných škôl. Väčšina z nich začala s výučbou od pondelka, šesť sa pridá v stredu (17. 2.) a jedna na ňu prejde v piatok (19. 2.). Ostatné školy zostávajú naďalej na dištančnom vzdelávaní. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Doma, či v škole?

Rozhodnutie mali v rukách riaditelia jednotlivých škôl, ktorí pri tom zvažovali epidemiologickú situáciu, všetky nariadenia a opatrenia, testovanie či záujem rodičov a žiakov. „Naším spoločným záujmom je predovšetkým ochrana zdravia zamestnancov škôl a školských zariadení, žiakov a ich zákonných zástupcov. Na druhej strane však treba zohľadniť aj absenciu socializácie, negatívne psychické aspekty, stratu návykov či režimu,“ poznamenal predseda BSK Juraj Droba.

Pre prezenčnú formu vzdelávania sa rozhodla takmer polovica stredných škôl, ostatné stredné školy pokračujú v dištančnom vzdelávaní.

Dôvodom je nízky počet otestovaných žiakov a zamestnancov, nedostatok učiteľov z dôvodu karantény, ale tiež aktuálne rekonštrukcie na školách. Napriek pôvodne avizovaným zmenám zostáva na dištančnom vzdelávaní napríklad aj Gymnázium L. Novomeského na Tomášikovej ulici v Bratislave, Škola pre mimoriadne nadané deti v Bratislave a Gymnázium na Teplickej ulici. S prezenčnou výučbou sa počíta od 22. februára.

Dôležité rozhodnutia

„Pri rozhodovaní zohľadňovali riaditelia aj okolnosti súvisiace s výchovno-vzdelávacím procesom konkrétnej školy. Sú školy, ktoré vedia plnohodnotne učiť online, ale na iných je to problém kvôli odbornému vzdelávaniu, ktoré sa takýmto spôsobom nedá riadne zabezpečiť,“ vysvetlila Jana Zápalová, riaditeľka odboru školstva, mládeže a športu Úradu BSK.

Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý realizoval Bratislavský kraj, podporuje otvorenie škôl tretina obyvateľov kraja. Dve tretiny sa však stále prikláňajú k názoru, že s otváraním treba ešte počkať.

Myslíte si, že otvorenie stredných škôl je v súčasnej situácii dobrý nápad?

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM