Správy Samospráva

Otázniky nad vyučovaním: Mestá a obce v Bratislavskom kraji stále zvažujú, či otvoria školy

Starosta bratislavských Jaroviec Jozef Uhler považuje otvorenie škôl na vrchole pandémie za najhoršie rozhodnutie vlády.

Ilustračný obrázok k článku Otázniky nad vyučovaním: Mestá a obce v Bratislavskom kraji stále zvažujú, či otvoria školy
Zdroj: TASR/František Iván

Mestá Pezinok a Senec naďalej zvažujú, či budúci týždeň otvoria školy a školské zariadenia. Poukazujú pritom na vážnu pandemickú situáciu a na prítomnosť britskej mutácie nového koronavírusu. Spustenie vyučovania sa v Senci plánuje od utorka (9. 2.), v Pezinku od stredy (10. 2.). Samosprávy však bude zaujímať, ako dopadne testovanie zamestnancov škôl i rodičov školákov. V Malackách školy neotvoria.

„Hurá systém“

Primátor Pezinka Igor Hianik vníma spôsob otvárania škôl od pondelka (8. 2.) ako „hurá systém“, preto v meste otvoria školy najskôr až od stredy. „Chceme vedieť, ako dopadne testovanie cez víkend. Najprv chceme vidieť výsledok výskytu britskej mutácie,“ skonštatoval na sociálnej sieti primátor. Zároveň informoval, že požiadal o poskytnutie takýchto RT-PCR testov, aby mohli ponúknuť pozitívne testovaným Pezinčanom možnosť sa dať pretestovať, overiť výsledok antigénového testovania a potvrdiť či vyvrátiť výskyt britskej mutácie nového koronavírusu.

„Ak sa výskyt potvrdí v takom rozsahu, ako sa teraz ukazuje, prípadne sa počas víkendového testovania pozitivita zhorší, odporučím krízovému štábu, ale aj regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, aby sme v žiadnom prípade neotvárali školy a škôlky ani v stredu a urobili najskôr testy na britskú mutáciu aj v Pezinku,“ uviedol Hianik.

Otvorenie ešte prehodnotia

Mesto Senec tvrdí, že dôkladne a zodpovedne zvažuje možnosť ich otvorenia. Mesto deklaruje, že zabezpečilo pretestovanie zamestnancov škôl a školských zariadení a taktiež zákonných zástupcov detí. Školy plánuje otvoriť od utorka, keďže ich chce po víkendovom testovaní najprv dezinfikovať. „Za predpokladu, že sa po testovaní zvýši počet pozitívnych zamestnancov na COVID-19 v niektorej škole alebo škôlke, bude mesto operatívne riešiť a prehodnocovať jej otvorenie,“ upozorňuje s tým, že zatvorená zostáva Materská škola Kysucká, keďže je aktuálne v tejto škôlke väčší počet nakazených zamestnancov a ďalších, ktorí sú v povinnej karanténe.

Deti v Malackách zostanú doma

Vedenie mesta Malacky sa s riaditeľmi škôl dohodlo, že dištančné vzdelávanie bude pokračovať a školy sa otvárať nebudú. Ich otváranie v najhoršej epidemickej situácii bez toho, aby štát zabezpečil dostatočné množstvo odberných miest, považuje primátor Malaciek Juraj Říha za absurdné.

Najhoršie rozhodnutie

Starosta bratislavských Jaroviec Jozef Uhler považuje otvorenie škôl na vrchole pandémie za najhoršie rozhodnutie vlády. Hoci tunajšiu materskú školu zatiaľ necháva otvorenú, svojich obyvateľov požiadal, aby v záujme zachovania zdravia nedávali deti od pondelka (8. 2.) do škôlky, ak to nie je úplne nevyhnutné.

Budú dezinfikovať

Ružinov v pondelok základné školy neotvorí. „V nedeľu sa bude plošne testovať aj v ich priestoroch, nemáme kam presunúť testovacie miesta, a preto budeme v pondelok školy poctivo dezinfikovať. Zároveň sa zamestnanci škôl a rodičia musia cez víkend pretestovať, v pondelok vyhodnotíme situáciu individuálne na každej škole – prevalenciu vírusu a riziká podľa pozitívne testovaných učiteľov a rodičov, a od utorka otvoríme tie školy, kde to bude v rámci možností bezpečné,“ informoval na sociálnej sieti starosta Ružinova Martin Chren.

Myslíte si, že je vhodné, aby sa deti v súčasnej pandemickej situácii vrátili do škôl?

Mohlo by vás zaujímať

VÍKENDOVÉ TESTOVANIE A OTVÁRANIE ŠKÔL V RUŽINOVE Tentoraz na tom naozaj nemám veľké osobné zásluhy (ak sa teda nepočíta...

Posted by Martin Chren - starosta Ružinova on Thursday, February 4, 2021
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM