Rôzne Správy

FOTO: Autobusy PLNÉ, obchody poloprázdne. Pripravte sa na ČAKANIE v dlhých radoch

Kým ranné spoje MHD sú plné nielen žiakov, pred menším obchodom či poštou si postojíte, aby ste sa vo vnútri nestretli s viacerými nakupujúcimi.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Autobusy PLNÉ, obchody poloprázdne. Pripravte sa na ČAKANIE v dlhých radoch
33
Galéria

Tak ako všade na Slovensku, aj v Bratislave, môžu byť od štvrtka (25. 11.) otvorené iba prevádzky poskytujúce základné služby a potreby. Tie budú fungovať v režime základ pre všetkých obyvateľov. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Ako to vyzerá v praxi?

Autobusy plné, obchody poloprázdne

Hoci ranné spoje MHD rozhodne nezívali prázdnotou a školy sú plné detí, v menšej predajni sa ocitne zákazník úplne sám (ak nerátame obsluhujúci personál). Predtým si však musí vonku v zime vystáť dlhý zástup a počkať, kým nakúpia ľudia pred ním.

Počet zákazníkov v predajniach je totiž obmedzený predajnou plochou, keď na jedného klienta musí pripadať najmenej 25 štvorcových metrov (m2). Ak má prevádzka menej ako 25 m2, môže v nej byť v rovnakom čase len jeden zákazník.

Naopak, ak sa vaša práca nedá vykonávať z domu, s kopou aj menej známych kolegov sa môžete stretnúť v závodnej či školskej jedálni, na ktoré sa kapacitné obmedzenia nevzťahujú.

Kvôli kapacitným obmedzeniam sa pred viacerými bratislavskými obchodmi tvorili dlhšie zástupy ľudí. Z ich slov sa dá jasne vyrozumieť, že pravidlá lockdownu sa mnohým nepáčia. „Nedáva to zmysel, ráno išla dcéra do školy v električke plnej ľudí a ja sa tu teraz pred obchodom trasiem zimou, aby som nebodaj nestretla o pár ľudí viac pri pokladni,“ krútila hlavou pani v strednom veku.

Nákupné centrá

V obchodných domoch môžu byť otvorené iba prevádzky so základnými potrebami, musia byť uzavreté detské kútiky a sedacie sekcie, a tiež platí zákaz konzumácie jedál a nápojov.

Otvorené budú napríklad lekárne, predajne krmív pre zvieratá, práčovne a čistiarne, čerpacie stanice, pohrebné služby, zberné dvory či predajne náhradných dielcov pre motorové vozidlá.

Fungovať môžu aj taxislužby, advokáti, notári, exekútori, závodné, školské a podobné kuchyne a jedálne či obchodné domy, v ktorých môžu byť otvorené výlučne esenciálne prevádzky.

Obuv áno, textil nie

Medzi ne sa ráta aj predajňa s OBUVOU. Zatiaľ čo predajne s textilom sú počas lockdownu zatvorené. Hlavný hygienik Ján Mikas to vysvetlil na včerajšej tlačovej besede tak, že topánky si treba vyskúšať, kým oblečenie väčšinou sedí aj po objednaní cez internetový obchod.

V čase od 5.00 do 20.00 hod. môžu byť otvorené napríklad predajne potravín, drogérie, výdajné miesta tovarov zakúpených na diaľku, pošty, banky kľúčové služby či už spomínané predajne obuvi.

Trhoviská

Nakúpiť bude možné aj v predajniach domácich a záhradkárskych potrieb, ale aj v nekrytých alebo čiastočne krytých trhoviskách s predajom sadeníc, kvetov, zeleniny, ovocia, potravín. V tomto prípade však prevádzkovateľ musí zabezpečiť jednosmerný pohyb zákazníkov, regulovaný vstup a výstup a vzdialenosť predajných miest minimálne dva metre od seba.

Otvorená je teda napríklad aj bratislavská Miletička. „Zákazníci Trhoviska Miletičova však musia pri návšteve trhu dodržiavať jednosmerný pohyb, používať len vyhradené vstupy a výstupy z trhiviska a dodržiavať 2 metrové odstupy,“ upozorňuje obľúbené trhovisko na svojom webe.

Podobne je na tom aj obľúbené trhovisko na Žilinskej ulici.

Zdroj: Eurovea
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM