Rôzne

Železničné múzeum uzavrelo sezónu. Historické vlaky naďalej môžete obdivovať virtuálne

Ak patríte k fanúšikom lokomotív, určite dobre poznáte Železničné múzeum v Rači. Jeho brány sa pre tento rok už zatvorili, zážitok z vlakov si však môžete vychutnávať z pohodia domova.

Ilustračný obrázok k článku Železničné múzeum uzavrelo sezónu. Historické vlaky naďalej môžete obdivovať virtuálne
7
Galéria
Zdroj: Facebook

Železničné múzeum je počas sezóny, ktorá trvá od 15. apríla do 15. októbra, magnetom pre fanúšikov histórie, železníc, starých vlakov či vagónov. Nájdete tam aj modelové koľajiská či točňu. Do viacerých mašín môžete vliezť a dôkladne si ich poobzerať. Je to skutočný zážitok pre všetkých obdivovateľov dopravy. Na jeseň sa však brány múzea zatvoria…

Pútavá 3D prehliadka

Po ukončení sezóny však tento rok nemusíte smútiť, Železničné múzeum totiž obohatilo svoju internetovú stránku o skvelú vec – 3D prehliadku expozície. Nájdete v nej všetko, čo môžete obdivovať v múzeu počas sezóny naživo – fascinujúce parné rušne, súpravu osobného a nákladného vlaku s rôznymi typmi vozňov, pochádzajúcich z rokov 1884 – 1935, parný žeriav č. 137, motorové rušne „bobík“ T 211.0823, „karkulka“ T 444.0060 a „Sergej“ T 679.1312, motorový vozeň M 262.007, nemecký pancierový vozeň z čias druhej svetovej vojny, osobné motorové dreziny či zbierku strojov pre údržbu zvršku a ďalšie železničné vozidlá.

Nechýbajú ani zábery z každoročnej atraktívnej akcie – zrazu historických železničných vozidiel pod názvom Rendez.

Múzeum v depe

V minulosti prezentovalo Múzejno-dokumentačné centrum ŽSR (MDC) svoje zbierkové predmety iba v rámci železničnej expozície bratislavského Múzea dopravy Slovenského technického múzea. Od roku 2008 je však prvá stála železničná expozícia prístupná v priestoroch starého rušňového depa Bratislava východ.

V centre múzejného areálu sa nachádza objekt bývalej personálnej kuchyne. Sídli v nej knižnica a archív MDC, v ktorom možno po predbežnom dohovore prezenčne študovať. Na prízemí budovy je umiestnené modulové koľajisko.

Železničné múzeum Rendez
7
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM