Eva Sládková Správy Samospráva

Ako hlasuje váš poslanec? Skontrolujte ho!

Volili ste v nádeji, že poslanec bude presadzovať vaše predstavy o Bratislave? Ak chcete zistiť, či ste sa "nesekli", máte ideálnu príležitosť.

Ilustračný obrázok k článku Ako hlasuje váš poslanec? Skontrolujte ho!
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Na portáli opendata nájdu záujemcovia informácie o tom, ako hlasovali poslanci či celé kluby. Dozvedia sa tiež, ako sa poslanci zúčastňovali na zastupiteľstve a hlasovaniach, a to spätne až od roku 2014.

Aplikácie

„Nie je to úplne pre laickú verejnosť, ale je to pre programátorov a analytikov, ktorí na základe týchto dát vedia vytvoriť zaujímavé aplikácie,“ vysvetľuje šéf analytikov na Magistráte Bratislavy Pavol Škápik.

Ak vás hnevajú niektoré rozhodnutia mesta, vedzte, že to nie je záležitosť len jedného človeka, ale kolektívne rozhodnutie väčšiny. Práve preto môže byť zaujímavé overiť si, ako hlasoval poslanec, ktorému ste dopomohli do mestského parlamentu.

„Programátori môžu nad týmito dátami vytvoriť jednoducho aplikáciu, na základe ktorej je možné pozorovať a hlavne porovnávať ako hlasujú poslanci. Ide o niekoľko tisíc hlasovaní a môže si prepojiť hlasovanie o prijatí VZN o parkovaní cez vytvorenie MIB-u až po historické hlasovania o zákaze hazardu, predaji PKO či predchádzajúce hlasovania o parkovacej politike,“ dodáva Pavol Škápik.

Transparentnosť

Portál otvorených dát prináša od jesene minulého roka návštevníkom rôzne čísla o hlavnom meste. Dnes obsahuje vyše tisíc dátových setov z rôznych oblastí života v meste. Návštevníci tu nájdu napríklad údaje o hospodárení samosprávy, ale aj demografické, ekonomické či sociologické dáta o obyvateľoch Bratislavy alebo niekoľko variantov virtuálnych máp mesta. Čísla návštevnosti opendata portálu ukazujú, že to má význam a že portál sa stal obľúbeným a vyhľadávaným zdrojom dát. Dáta o korone zvýšili návštevnosť bratislavského OpenData portálu až na dvadsaťnásobok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM