Eva Sládková Správy Samospráva

Matúš Vallo zvažuje založenie vlastnej strany. Má šancu na úspech?

Šepká sa o tom už dlho. Prípadná vlastná strana Matúša Valla podľa politológa nebude mať nejaké masové členstvo.

Ilustračný obrázok k článku Matúš Vallo zvažuje založenie vlastnej strany. Má šancu na úspech?
Zdroj: Matúš Vallo má rád Bratislavu

Na slovenskej politickej scéne sa črtá viacero nových politických subjektov. Vznik novej strany ohlásil Peter Pellegrini a už dlhšie o vlastnej strane uvažuje aj Matúš Vallo. Tieto subjekty však budú pravdepodobne diametrálne odlišné. Oslovili sme primátora s požiadavkou, aby nám objasnil, ako si novú stranu predstavuje, no jeho hovorkyňa Katarína Rajčanová nám odkázala, že zatiaľ táto téma nie je otázkou najbližších dní a že sa k nej zatiaľ nemieni vyjadrovať. Pre aktuality.sk však Matúš Vallo pred pár týždňami potvrdil, že nad tým uvažuje.

„Strana má byť technickým riešením mojej kandidatúry a kandidatúry Teamu Vallo. Mentálne aj srdcom som v Bratislave,” povedal primátor s tým, že nemá ambíciu ísť do veľkej politiky.

Zmena zákona

Po ostatných komunálnych voľbách, keď Matúš Vallo kandidoval spolu s Teamom Vallo, vláda zmenila zákon.

„Predpokladám, že chce založením tejto strany voličom naznačiť, ktorí poslanci vlastne reprezentujú jeho politiku v rámci zastupiteľstva, aby vedeli, koho krúžkovať. Umožní to primátorovi dať odkaz voličom. Z tohto hľadiska je založenie takejto strany rozumný, realistický a očakávaný zámer,“ myslí si politológ Jozef Lenč z Filozofickej fakulty univerzity sv.Cyrila a Metoda v Trnave.

Ambície

O prípadnom úspechu alebo neúspechu takejto strany politológ veľmi špekulovať nechcel, napokon, je na to priskoro. Nemyslí si však, že by malo ísť o nejaký obrovský projekt.

„Prvá vlna potenciálnych členov budú tí, ktorí sú dnes v mestskom a miestnych zastupiteľstvách a majú podobný názor na robenie politiky ako Matúš Vallo. Nemyslím si, že to bude strana s masovým členstvom. Ak tá strana bude veľmi populárna v Bratislave, mohla by mať ambíciu posunúť sa aj na regionálnu úroveň, teda do Bratislavského samosprávneho kraja,“ dodáva pre Bratislava24.sk Jozef Lenč.

Ďalšie kroky

Oslovili sme niektorých miestnych a mestských poslancov, ktorí kandidovali v Teame Vallo, no zatiaľ sa nik nechcel vyjadriť k záujmu o členstvo v strane, ktorá ešte neexistuje. Do ďalších komunálnych volieb zostáva dva a pol roka a tak sme sa spýtali, kedy by mal primátor o svojich zámeroch začať hovoriť otvorenejšie.

„Čas však podľa mňa nie je kľúčový. Videli sme, že povedzme projekt Borisa Kollára vznikol len pár mesiacov pred voľbami a bol úspešný. Na druhej strane Progresívne Slovensko, ktoré vzniklo dva roky pred voľbami z rôznych dôvodov úspešné nebolo,“ dodáva Jozef Lenč.

Na založenie akejkoľvek strany, aj mestskej, potrebuje na Slovensku jej iniciátor 10 tisíc podpisov. Budeme v najbližších mesiacoch stretávať v uliciach dobrovoľníkov s hárkami? Čas ukáže.

Čo si o tom myslíte vy? Má strana Matúša Valla šancu? Hlasujte.

Volili by ste stranu Matúša Valla?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM