Rôzne

Ako by mohlo vyzerať Námestie SNP a Kamenné námestie? Pripravovaný projekt ich chce zjednotiť

Kamenné námestie je roky tŕňom v oku nejedného Bratislavčana. Vďaka projektu Živé námestie by ale mohlo byť v budúcnosti príjemným verejným priestorom.

Ilustračný obrázok k článku Ako by mohlo vyzerať Námestie SNP a Kamenné námestie? Pripravovaný projekt ich chce zjednotiť
7
Galéria
Zdroj: Projekt Živé námestie

Od roku 1989 sa Námestie SNP postupne zapĺňalo autami. Z historického trhoviska a zhromažďovacieho priestoru tak vznikol chaotický a nezjednotený verejný priestor, ktorý dnes patrí viac autám ako chodcom.

Živé námestie

Zmeniť to chce prepracovaný projekt Živé námestie, ktorého zámerom je nielen revitalizácia a zjednotenie Námestia SNP a Kamenného námestia, ale centrum mesta zároveň viac sprístupniť chodcom.

Autori projektu uskutočnili proces zberu názorov a návrhov od expertov aj širokej verejnosti, no najmä od obyvateľov. V rámci neho zozbierali stovky podnetov, ktoré v budúcnosti pomôžu skvalitniť život v centre mesta.

Aby mali Bratislavčania predstavu, o akých zmenách sa hovorí, Aliancia Stará tržnica, Inštitút SGI, 2021 a LABAK pozývajú na prezentáciu projektu Živé námestie, v rámci ktorej odprezentujú návrhy úprav oboch námestí. Prezentácia bude spojená s moderovanou diskusiou, na ktorej budete mať príležitosť opýtať sa architektov na čokoľvek, čo vás zaujíma.

Diskusia sa uskutoční v Lab.Cafe v Starej Tržnici 13. júna o 19:00 hod. „Okrem uvedenej prezentácie pripravujeme sériu diskusií a workshopov, ktoré budú do konca roka objasňovať zámery a otvárať témy Živého námestia, medzi inými správa verejného priestoru, či umenie vo verejnom priestore (sochy, pamätníky),“ priblížili usporiadatelia.

Riešenia sa budú týkať Námestia SNP, Kamenného námestia, časti Dunajskej ulice, Špitálskej ulice, Rajskej ulice, Klobučníckej ulice, Treskoňovej ulice, Hurbanovho námestia a Župného námestia.

Živé námestie
7
Galéria
Zdroj: Projekt Živé námestie
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM