Aktualizované KAW Rôzne Správy

Aj vy ste sa odfotili so slonom? Atrakcia v Dunajskej Lužnej rozhodne nie je v poriadku!

Sloboda zvierat má na prevádzkovanie takejto atrakcie jasný názor.

Ilustračný obrázok k článku Aj vy ste sa odfotili so slonom? Atrakcia v Dunajskej Lužnej rozhodne nie je v poriadku!
Zdroj: Sloboda zvierat

Ak ste v týchto dňoch prechádzali obcou Dunajská Lužná, možno ste aj vy zbadali slona, ktorý sa pohybuje hneď vedľa hlavnej cesty. Na zvieracom obrovi sa dokonca môžete odfotografovať, za čo jeho majitelia skasírujú celkom peknú sumičku. Táto bizarná atrakcia však nie je v súlade so zákonom.

Zákaz platí pre každého!

Tvrdí to organizácia Sloboda zvierat, na ktorú sa obrátilo viacero ľudí s otázkou, či takéto predvádzanie slona na verejnosti je v poriadku.

Atrakciu, ktorú nazvali Zoopark, prevádzkujú v Dunajskej Lužnej dvaja muži, z ktorých jeden hovoril s inšpektorkou Slobody zvierat po chorvátsky. „Pri návšteve našej inšpektorky bol jeden z majiteľov obzvlášť agresívny a inšpektorke sa vyhrážal. Tvrdil, že povolenie na činnosť mu udelila RVPS Senec,“ informuje Sloboda zvierat na sociálnej sieti.

Sloboda zvierat pripomína, že zákaz výcviku a verejného vystupovania platí na Slovensku od 1.11. 2019. Zákon hovorí jasnou rečou o tom, že „používať zvieratá ako sú divožijúci zástupcovia radu Šelmy, radu Primáty a tiež zástupcovia čeľadí slonovité, delfínovité, hrochovité, žirafovité a nosorožcovité na výcvik a na verejné vystupovanie, t.j. jednorazové alebo opakované predvádzanie verejnosti je zakázané.“

Tento zákon platí pre všetky verejné aktivity, nie len pre cirkusy. "Preto, ak vidíte akékoľvek využívanie zvierat zo zoznamu na výcvik či zábavu (okrem komentovaného kŕmenia v oficiálnej zoo), okamžite kontaktujte príslušnú RVPS zdôrazňuje Sloboda zvierat.

Regionálny úrad veterinárnej a potravinovej správy zo Senca redakciu Bratislava24 informoval, že povolenie na prevádzku tzv. Zooparku neudelili. Martin Barančok zo spomínaného úradu si však myslí, že fotenie so zvieraťom zákon, príp. vyhláška nezakazuje.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM