Rôzne

Koniec utrpeniu zvierat v cirkusoch: Od novembra v šapitó neuvidíme šelmy ani opice

Od 1. novembra v cirkusoch neuvidíme šelmy (s výnimkou psa, mačky a fretky), primáty, slony, hrochy, nosorožce, delfíny ani žirafy.

Ilustračný obrázok k článku Koniec utrpeniu zvierat v cirkusoch: Od novembra v šapitó neuvidíme šelmy ani opice
6
Galéria
Zdroj: TASR

Agrorezort od novembra definitívne ukončí utrpenie zvierat v cirkusoch. Informoval o tom Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Úspešný záver

Cirkus so živými zvieratami bol radostným miestom možno len pre deti, ktoré ešte nevedeli, čo sa za predstavením plným „úžasných“ trikov skrýva. Mnohí cirkusoví tréneri nútia zvieratá robiť akrobatické kúsky pomocou surovej bitky a krutých trestov. Používajú rôzne ostré predmety či elektrické palice. Niektoré zvieratá žijú v nedôstojných podmienkach, sú spútané alebo zamknuté v malých klietkach, v ktorých sa nedokážu ani len otočiť. V týchto klietkach strávia väčšinu svojho života.

Návrh vyhlášky MPRV SR, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o použití zvieraťa na účely verejného vystúpenia, alebo výcviku za účelom verejného vystúpenia a zoznam zvierat na účely verejného vystúpenia, bol podľa Hrežíka notifikovaný podľa požiadaviek smernice EÚ. Niekoľkomesačný legislatívny proces tak dosiahol úspešný záver. K zverejneniu tejto vyhlášky dôjde v najbližších dňoch a účinnosť nadobudne od 1. novembra 2019.

„Slovenská národná strana presadila zmenu definície zvieraťa ako cítiacej bytosti. O tom, že zviera nie je vec, už preto nemusíme nikoho presviedčať a môžeme pokračovať v našej práci v oblasti ochrany práv zvierat na Slovensku. Od nástupu do funkcie si želám, aby podmienky, v ktorých sa na Slovensku držia zvieratá, boli dôstojné a aby sme boli príkladom pre ostatné krajiny. To sa práve stáva realitou. V legislatívnej oblasti pre ochranu zvierat sa vďaka snahe SNS Slovenská republika zaraďuje medzi najpokrokovejšie krajiny sveta,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a podpredsedníč­ka SNS.

Cirkusy bez zvierat

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR novelou veterinárneho zákona ustanovilo zákaz použiť zviera, uvedené v zozname ustanovenom všeobecne záväzným právnym predpisom, vydaným ministerstvom, na verejné vystúpenie a na jeho výcvik, za účelom verejného vystúpenia.

A práve legislatívny proces k tejto očakávanej vyhláške je po niekoľkomesačnom pripomienkovom konaní úspešne ukončený. Od novembra teda nadobudne účinnosť predmetná vyhláška a príde k uplatňovaniu zákonom stanoveného zákazu.

MPRV SR upravilo držbu zvierat v cirkusoch najmä v troch podstatných bodoch. Zákonom zaviedlo rozhodnutie o schválení (respektíve pozastavenie, alebo zrušenie tohto rozhodnutia), vyhláškou obmedzilo vybrané druhy zvierat na tento účel a stanovilo pravidlá drezúry zvierat a v neposlednom rade rozšírilo a vyjasnilo viaceré legislatívne oblasti ochrany zvierat vo viacerých právnych predpisoch SR.

Ochrana zvierat

Vyhláška, ktorú Slovensku aktuálne Európska komisia notifikovala, ustanovuje zoznam zvierat, ktorých použitie na verejné vystúpenie sa zakazuje a ustanovuje podmienky drezúry zvierat, používaných na účel verejného vystúpenia vrátene výcviku na tento účel. Od 1. novembra tak v cirkusoch neuvidíme šelmy (s výnimkou psa, mačky a fretky), primáty, slony, hrochy, nosorožce, delfíny ani žirafy.

Cieľom agrorezortu je ochrániť najrizikovejšiu skupinu zvierat, ktorých použitie v cirkusoch často prekračuje, alebo je na hrane, s prekročením ich biologických a fyziologických schopností, a ktorých držanie a neustále premiestňovanie im môže spôsobovať pravidelný stres, poruchy zdravia, alebo poruchy správania.

Kontrolu nad dodržiavaním týchto ustanovení, ako aj kontrolu ochrany zvierat a dobrých životných podmienok zvierat, vykonáva Štátna veterinárna a potravinová správa SR, prostredníctvom veterinárnych inšpektorov. V prípade porušenia zákazu hrozí pokuta až do výšky 20-tisíc eur.

Agrorezort zásadným spôsobom zmenil legislatívu v oblasti ochrany zvierat len pred rokom, aktuálne pracuje ešte na zmene vykonávacích predpisov, ktoré by mali byť zmenené, alebo novelizované ešte v blízkom období. Rovnako je dôležité ukončenie prechodného obdobia k povinnému označovaniu všetkých psov na Slovensku. Keď sa tento proces dofinalizuje, legislatíva Slovenskej republiky v oblasti ochrany zvierat bude jedna z najpokrokovejších v porovnaní s ostatnými krajinami.

Zdroj: YouTube.com

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM