Rôzne Správy

Aj tento rok sa chystá Víkend otvorených parkov a záhrad. Môžete sa stať jeho súčasťou

Súčasťou tejto zaujímavej akcie môžete byť nielen ako návštevníci, ale napríklad aj ako majitelia vlastnej krásnej záhrady, ktorú prihlásite.

Ilustračný obrázok k článku Aj tento rok sa chystá Víkend otvorených parkov a záhrad. Môžete sa stať jeho súčasťou
7
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Nielen Bratislavčania, ale aj ľudia na celom Slovensku, sa každoročne nevedia dočkať veľmi populárneho podujatia, ktorým je Víkend otvorených parkov a záhrad (VOPZ). Tentoraz by sa mal uskutočniť v termíne od 4. do 6.júna 2021.

Prihláste svoju zelenú oázu

Do medzinárodného podujatia, ktorého cieľom je priblížiť krásu parkov a záhrad a tiež šíriť myšlienky ich ochrany a údržby, sa môžete zapojiť aj vy. Stačí, ak poznáte nejakú zaujímavú lokalitu vo vašom okolí (parku, záhrady), ktorá sa môže pochváliť niečím zaujímavým, napr. historickým významom, príťažlivým dizajnom, ekologickým prístupom či zaujímavými príbehmi. Informuje o tom organizátor podujatia, Národný Trust n.o.

Do podujatia sa môžu zapájať aj iné zaujímavé a významné plochy zelene – ovocné sady, námestia s historickou zeleňou, historické cintoríny, arboréta či botanické záhrady.

„Podujatie je určené pre verejné i súkromné parky a záhrady,“ pripomínajú organizátori. Ak ste teda napríklad majiteľom takejto zelenej krásy (alebo o nejakej viete) a chceli by ste sa podujatia zúčastniť, vyplňte do 16. apríla online prihlášku na stránke vopz.sk. Tú potom posúdia hlavní organizátori podujatia.

Otvorené záhrady

Víkend otvorených parkov a záhrad umožňuje ľuďom spoznať obľúbené miesta záhradného umenia našej krajiny netradičným spôsobom, či nahliadnuť do bežne neprístupných parkov a záhrad.

Pod hlavičkou VOPZ sa v rámci Slovenska predstaví každoročne približne sto lokalít, ktoré sú zaujímavé svojou históriou, záhradným dizajnom a architektúrou, ekologickým či aktívnym prístupom vlastníka, zbierkami rastlín ale i nevšedným príbehmi, ktoré sa k nim viažu.

Počas VOPZ môžu návštevníci vzhliadnuť verejné i súkromné lokality – historické parky a záhrady, ukážkové prírodné záhrady, ovocné sady, škôlky, zelené námestia, arboréta alebo aj krásne udržiavané školské záhrady. Veľa z nich je verejnosti počas roka neprístupných.

V Bratislave bola počas minulých ročníkov otvorená napríklad záhrada Veľvyslanectva Ruskej federácie, či obľúbená Kochova záhrada a tiež Františkánska kláštorná záhrada a mnohé ďalšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM