Rôzne Samospráva

Lepšia doprava aj stredné školstvo. Župa hodnotila uplynulé dva roky

Do rekonštrukcie budov škôl išlo 15 miliónov eur. Milióny stála aj obnova ciest.

Ilustračný obrázok k článku Lepšia doprava aj stredné školstvo. Župa hodnotila uplynulé dva roky
Zdroj: www.bratislavskykraj.sk

Opravené cesty, záujem o župné školy i stovky projektov za milióny eur. To je len časť úspechov, ktoré Bratislavský samosprávny kraj (BSK) dosiahol za posledné dva roky.

Počas verejnej prezentácie na Úrade BSK o nich hovoril bratislavský župan Juraj Droba s kolegami zo župnej samosprávy.

„Najviac sa teším, že sa nám podarilo naštartovať stredné školstvo. Dôkazom je nárast prihlášok o štvrtinu. Opravili sme desiatky kilometrov ciest, v spolupráci s mestami a obcami sme otvorili nové prestupné dopravné terminály a záchytné parkoviská. Prostredníctvom našich dotačných schém sme podporili stovky konkrétnych nápadov obyvateľov kraja,“ zhrnul Droba.

Školstvo

Župa investovala 15 miliónov eur do rekonštrukcie budov škôl.

Otvorila 21 nových študijných odborov, 4 nové bilingválne gymnáziá, internát za jedno euro a obedy za cent mesačne pre študentov zapojených do duálneho vzdelávania, a zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Pre lepšiu orientáciu sa v ponuke stredných župných škôl funguje webová stránka www.strednapremna.sk.

V rámci projektu Otvorená škola sprístupnila štyri školské areály aj pre verejnosť.

Doprava a cesty

K zlepšeniu dopravnej situácie prispeli zmodernizovaná cesta medzi Rohožníkom a Malackami, opravený most ponad Malinu v Malackách, kruhový objazd v Novej Dedinke, revitalizácia cesty v Čiernej Vode či cesta Láb-Jakubov.

Do Integrovaného dopravného systému v kraji vstúpil štvrtý dopravca – RegioJet. Vo vlakovej doprave pribudlo 56 nových spojov, zaviedli sa taktové cestovné poriadky.

Od 1. augusta môžu aj Trnavčania využívať výhody bratislavského Integrovaného dopravného systému s jedným cestovným lístkom.

Kultúra a voľný čas

BSK začal s rekonštrukciou Seneckej synagógy, barokového mostíka v Stupave, či s budovaním kultúrno-kreatívneho centra v kaštieli v Modre.

Upevnil partnerstvo s Nadáciou Cvernovka a tým adresne podporuje nezriaďovanú kultúru a performatívne umenie. Zorganizoval augustovú Poctu slobode na Devíne či spomienkový Víkend zatvorených hraníc.

Cestovný ruch podporil tréningami s majstrom sveta v mestských zjazdoch Filipom Polcom na pumptrackovej dráhe na Zochovej chate.

Nová turistická rozhľadňa v Modre sa opätovne stala turistickým cieľom. Každoročne sa obnoví 150 až 300 km cyklotrás a turistických chodníkov. Funguje aj cyklovláčik Záhoráčik či autobus Malokarpatský expres.

Za rok 2019 vzrástla návštevnosť regiónu o 7% a až o 21% tržby za ubytovanie oproti roku 2018.

Projekty

Vďaka grantovým programom podporil viac ako tisíc projektov za takmer 4,5 milióna eur.

„Aj v ďalšom období zostávajú kľúčové oblasti školstvo, zdravotníctvo, sociálne veci a doprava. Na investičné projekty pôjde 40 miliónov eur. Investície budú smerovať do údržby a obnovy cestnej infraštruktúry, kde je vyčlenených 13 miliónov eur, či do rekonštrukcie školských budov, kultúrnych a sociálnych zariadení za viac ako 12 miliónov eur,“ priblížil ciele Droba.

Viac informácií o dokončených projektoch nájdete v brožúre Dva roky na župe, ktorú si môžete pozrieť a stiahnuť TU.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM