Rôzne

Na Vazovovej vznikne nová Spojená škola. Staré mesto podporil BSK

Základná škola a Gymnázium Jána Papánka sa zameriavajú na jazyky. Vznik školy sa predpokladá od 1. septembra 2021.

Ilustračný obrázok k článku Na Vazovovej vznikne nová Spojená škola. Staré mesto podporil BSK
5
Galéria

Vznik novej spojenej školy v Bratislave, a to organizačnou zmenou v prípade Základnej školy na Vazovovej ulici a Gymnázia Jána Papánka, je o krok bližšie.

Modelová škola

Zámer vytvorenia spojenej školy v piatok schválili poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) . Miestni poslanci Starého Mesta ho odobrili už v novembri.

„Cieľom je zvýšiť kvalitu jazykového vzdelávania a zároveň vytvoriť modelovú školu pre inkluzívne vzdelávanie,“ poznamenala Jana Zápalová, riaditeľka odboru školstva, mládeže a športu Úradu BSK.

Ambíciou je vytvoriť spojenú školu, ktorá bude poskytovať nielen kvalitné jazykové vzdelávanie, ale zároveň bude disponovať odborným zázemím pre inkluzívne vzdelávanie žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, v prípadne možností aj s žiakov s rôznymi druhmi postihnutia

V prípade rozšírenia jazykového vzdelávania ide o rozšírenie vyučovania anglického jazyka a zavedenie päťročného bilingválneho štúdia v anglickom jazyku.

Zameranie na jazyky

Gymnázium poskytuje vzdelávanie v štvorročnom a osemročnom štúdiu. Od 1. septembra 2020 by sa mala rozšíriť ponuka o päťročné bilingválne štúdium v anglickom jazyku.

Základná škola má posilnené jazykové vzdelávanie. Cudzí jazyk sa vyučuje od 1. ročníka, od 5. ročníka sa učí druhý cudzí jazyk. BSK je v tejto súvislosti pripravený prebrať na seba záväzok otvoriť v I. ročníku ZŠ o jednu triedu viac, teda zo súčasných troch na štyri.

Jeden vzdelávací celok

Obidve školy tvorili na začiatku 50. rokov minulého storočia jeden vzdelávací celok. V rôznych časových obdobiach dochádzalo k ich rozdeľovaniu a opätovnému zlučovaniu.

V 70. rokoch minulého storočia sa škola pretransformovala na gymnázium, od ktorého sa neskôr odlúčila základná škola. Obe školy majú dodnes mnoho spoločného.

Predloženiu zámeru o vytvorení spojenej školy predchádzali rokovania s poslancami, pedagógmi i rodičmi. Zúčenie má okrem iného aj ekonomické či personálne výhody. Napríklad žiakov najvyšších ročníkov základnej školy budú môcť vyučovať aj stredoškolskí pedagógovia.

Zriadenie Spojenej školy sa predpokladá od 1. septembra 2021.

Otvorenie strednej školy na Vazovovej ulici v Bratislave v roku 1959.
3
Galéria
Zdroj: TASR

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM