ESL Rôzne Správy

Zbytočný COVID semafor? Podľa neho je Bratislava na tom dobre

Pandemická situácia na Slovensku nie je dobrá a stalo sa to, na čo odborníci upozorňujú od začiatku. Nemocnice sa plnia a hrozí nám, že lekári nebudú stíhať.

Ilustračný obrázok k článku Zbytočný COVID semafor? Podľa neho je Bratislava na tom dobre
3
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Opatrenia proti pandémii sa robia chaoticky, to čo vláda jeden deň zakáže, na druhý koriguje. Neprispieva to k stabilite v spoločnosti a aj preto asi pribúda občanov, ktorí opatrenia odmietajú dodržiavať. Odborníci dlhodobo poukazujú na to, že by sa mali robiť podľa dát. A tie hovoria jasne v prospech Bratislavy a okolia.

Stabilita

Na konci leta mala nielen Bratislava tendenciu zapínať a vypínať COVID semafor. Od tohto spôsobu regulácie, keď sa robili opatrenia tam, kde bola situácia naozaj nepriaznivá, vláda napokon upustila. Teraz máme celoštátny lockdown, i keď prísnejší v najviac postihnutých oblastiach, napríklad na Orave. Bratislava sa ale drží.

„Dobré správy máme pre bydliská našich štátnikov,“ ohlasujú analytici z tímu Dáta bez pátosu, ktorí sa rozhodli zozbierať údaje. Píšu: „Pezinok (Zuzana Čaputová) je v zelenom šate s dobrým výhľadom, Bratislava (Boris Kollár) je v žltom, ale veľmi stabilne nízko,Trnava (Igor Matovič) je niekde medzi na pohodu, ale najvyššie.“

Menej prísne

Znamená to, že opatrenia v našom meste a blízkom Pezinku by nemuseli byť až také tvrdé. Zdá sa, že tu žije väčšina obyvateľov, ktorí pochopili nevyhnutnosť opatrení a dodržiavajú ich.

„Nemáme slov, ktoré by opísali ľahostajnosť, nevšímavosť a nepochopenie týchto semaforov. Rozumieme, že boli povolené svadby a zrušené semafory v strede septembra, ale dúfali sme, že sa to zas v strede októbra vymení za zakázané svadby a prijaté semafory,“ píšu analytici. Minulý týždeň mala totiž Bratislava len 16 nových prípadov nákazy na 10-tisíc obyvateľov.

„Bratislava je pod sloveským priemerom dlhodobo a zaslúži si frčku. Za 2 týždne má také čísla ako Slovensko za jeden týždeň,“ upozorňujú analytici.

.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM