Aktualizované KAW Správy Samospráva

Celoplošné testovanie v Bratislave: V Petržalke budú musieť prichystať až 140 odberných miest

Stotisícová Petržalka očakáva vysokú účasť obyvateľov. S testovaním podľa abecedy a určeného časového harmonogramu nerátajú. Mohlo by to zbytočne komplikovať situáciu.

Ilustračný obrázok k článku Celoplošné testovanie v Bratislave: V Petržalke budú musieť prichystať až 140 odberných miest
25
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Bratislavské mestské časti sa pripravujú na plošné testovanie. Aj keď vypukne už túto sobotu (31.10.), ešte stále je mnoho otázok nezodpovedaných. Vo väčšine vecí však už majú samosprávy jasno. Na otázky Bratislava24 odpovedala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Ako je Petržalka na tom s dobrovoľníkmi, ktorých pomoc je potrebná pri testovaní? Môžu sa ešte prihlásiť?

Evidujeme už viac ako 400 dobrovoľníkov z radov zamestnancov a obyvateľov, ktorí priebežne pribúdajú. Registrácia je aj naďalej otvorená a záujemcovia sa môžu prihlasovať prostredníctvom elektronického formulára na webovej stránke alebo mailovej adresy testovanie@petrzalka.sk.

Bude sa testovať vo vonkajších priestoroch alebo vnútri v školách? Na koľkých miestach sa bude testovať?

Momentálne máme vytipované desiatky odberných miest na území Petržalky, pri ktorých realizujeme dôslednú kontrolu v snahe zamedziť prípadnému šíreniu nákazy počas testovania. Počet odberových miest mal byť pôvodne na pokyn Úradu vlády SR totožný s počtom miestnych volebných okrskov v parlamentných voľbách, čiže 96. Po pondelkovej informácii nám už však armáda predbežne povedala, že budú chcieť až 140 odberných mi­est.

Mestská časť plánuje vytvoriť zhruba polovicu z odberových miest aj v exteriéri, kde budú vykonávané administratívne úkony a obyvatelia budú čakať na výsledky testov. V interiéri by mal byť realizovaný iba samotný odber. Zastrešenie bude poskytnuté pri odberových miestach aj ostatným pracovníkom, ktorí sa budú podieľať na organizácii testovania. Keďže počasie nevieme ovplyvniť, odporúčame všetkým ľuďom, ktorí sa zúčastnia testovania, aby si zvolili vhodný odev.

Uvažujete aj o mieste, kde by mohli byť rodiny testované priamo z auta, na ktorom prídu na určené miesto?

Pre tento účel máme zatiaľ vytipovanú jednu lokalitu v Petržalke. Všetky lokality, v ktorých budú umiestnené odberové miesta, budeme špecifikovať v priebehu nasledujúcich dní na webovej stránke a sociálnych sieťach.

Budú ľudia pri testovaní rozdelení podľa abecedy, obvodov a podobne?

Podľa usmernenia Ministerstva vnútra SR na odber budú ľudia prichádzať podľa abecedy a podľa určeného časového harmonogramu, aby naraz na jednom mieste nebolo príliš veľa ľudí. V menších mestách a obciach si vieme takéto fungovanie predstaviť vzhľadom na to, že abecedné poradie môžu oznamovať napríklad cez miestny rozhlas.

V Petržalke, najväčšej bratislavskej mestskej časti, sa pripravujeme na testovanie viac ako 100-tisíc ľudí. Preto si netrúfame s istotou tvrdiť, že sa budeme striktne držať odporúčania ministerstva. Vzhľadom na to, že očakávame vysokú účasť obyvateľov, testovanie podľa abecedy a určeného časového harmonogramu by mohlo celý jeho priebeh zbytočne skomplikovať a zdržať.

V čom vidíte najväčší problém pri testovaní? Sú veci, ktoré ešte potrebujete doriešiť?

Problém vidíme najmä v nedostatku času na celkovú organizáciu testovania a prípravu komunikácie smerom k verejnosti.

Odberné miesta v Petržalke nájdete TU.

PRINÁŠAME ZOZNAM ODBERNÝCH MIEST 👩‍🔬 ⬇️⬇️⬇️ V rámci prvého kola celoplošného testovania obyvateľov, ktoré sa uskutoční...

Posted by Petržalka on Wednesday, October 28, 2020
Zdroj: Bratislava - Petržalka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM