Aktualizované Samospráva

Voľby minútu po minúte: Ftáčnik aj Kňažko priznali porážku, primátorom bude Nesrovnal

Je rozhodnuté! Volebné miestnosti sa zatvorili a už čoskoro sa dozvieme, kto bude nasledujúce štyri roky vládnuť Bratislave a jej mestským častiam. Sledujte s nami dianie on-line.

Ilustračný obrázok k článku Voľby minútu po minúte: Ftáčnik aj Kňažko priznali porážku, primátorom bude Nesrovnal
Zdroj: TASR

06,40 hod.: Podľa údajov štatistického úradu SR bola volebná účasť v Bratislave len 33,79 %. Najviac voličov (71,65 %) prišlo k urnám v Čuňove, najmenej (28,35 %) v Petržalke.

03,15 hod.: V Starom Meste tesne vyhral šéfredaktor Bratislavských novín Radoslav Števčík (nez.). Starostom Rusoviec je opäť Dušan Antoš (nez.). Zoznam novozvolených starostov nájdete tu.

02,38 hod.: Voľby v Starom Meste sú vraj mimoriadne tesné. Len pár hlasov delí Gábora Grendela a Radoslava Števčíka. Šepká sa, že vzhľadom na vysoký počet neplatných hlasov bude NOVA žiadať prepočítanie hlasov.

02,32 hod.: V Rači ostáva starostom Peter Pilinský (SIEŤ, KDH, MOST – HÍD, NOVA, SZ).

02,10 hod.: Vladimír Bajan (nez.) ostáva starostom Petržalky. V Ružinove tiež nenastali zmeny, ďalšie štyri roky ju povedie Dušan Pekár (KDH, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, NOVA, Zmena zdola, DÚ, SMK-MKP, OKS).

02,00 hod.: Ivo Nesrovnal už v noci pred novinárov nepredstúpi. V hoteli Devín sa stiahol do súkromia. Oslavuje sa bez oslávenca.

01,52 hod.: Rudolf Kusý (nez.) ostáva starostom Nového mesta. Voľby v Dúbravke vyhral Martin Zaťovič (SIEŤ, SDKÚ-DS, KDH, MOST – HÍD, NOVA, OKS, SaS, SZ, EDS).

01,20 hod.: „Táňa končí. Staré Mesto čakajú lepšie časy,“ oznámil na Facebooku kandidát na starostu MČ Bratislava – Staré Mesto Gábor Grendel. Oficiálne výsledky volieb v mestskej časti stále nie sú známe.

01,15 hod.: Ani Podunajské Biskupice nezažijú zmenu na starostovskej stoličke. Vo funkcii ostáva Alžbeta Ožvaldová, ktorú podporila široká koalícia SIEŤ, SDKÚ-DS, SaS, MOST – HÍD, SMK-MKP, KDH, NOVA, SMER-SD. Volebná účasť: 30,01 %.

01,10 hod.: „Musím povedať, že toto nie je dobrá správa pre Bratislavu hlavne preto, že s najväčšou pravdepodobnosťou vyhrá človek, ktorý je spoluzodpovedný za stav tohto mesta, minimálne za posledné štyri roky. Čiže nepríde k žiadnej zmene. Je mi to úprimne ľúto, myslel som si a bol som presvedčený, že Bratislava zmenu potrebuje,“ uviedol na brífingu Milan Kňažko.

01,03 hod.: Ivo Nesrovnal predstúpil pred novinárov a poďakoval svojim voličom. Viac chce povedať až po definitívnom spočítaní hlasov.

00,52 hod.: Ján Mrva (nez.) zostáva starostom vo Vajnoroch. Voliť tam prišlo 48,85 % voličov.

00,43 hod.: Milan Ftáčnik sa telefonicky spojil s Ivom Nesrovnalom a ponúkol mu stretnutie.

00,41 hod.: V Devíne obhájila svoju pozíciu Ľubica Kolková (SIEŤ, MOST – HÍD, SDKÚ-DS, SaS, KDH). Volebná účasť: 57,30 %.

00,36 hod.: Milan Ftáčnik na tlačovej besede priznal porážku vo voľbách: „Chcem zablahoželať pravdepodobne novozvolenému primátorovi, i keď ten výsledok nie je oficiálny, to očakávame tak o hodinu až hodinu aj pol. Chcem sa tiež poďakovať všetkým tým, ktorí mi dali hlasy a držali mi palce, pretože podľa tých predbežných výsledkov som skončil na druhom mieste.“

00,35 hod.: Ivo Nesrovnal sleduje dianie v súkromí, mimo objektívov kamier a fotoaparátov novinárov. V hoteli Devín sa ale všetko pripravuje na bujarú oslavu. Pribúdajú fľaše i poháre.

00,29 hod.: Milan Kňažko odišiel z miestnosti, kde spolu s novinármi čakal na výsledky. Ak by neuspel, išlo by o jeho druhú veľkú prehru v tomto roku. Neuspel ako kandidát na prezidenta SR.

00,20 hod.: Milan Kňažko nemo sleduje volebné vysielanie TA3. Naláda v jeho štábe je na bode mrazu.

00,15 hod.: Milan Ftáčnik zas spieva, no jeho hlas znie už o dosť pochmurnejšie. Okolo pol jednej by mal dať primátor vyhlásenie k výsledkom volieb.

00,10 hod.: Je známe prvé meno bratislavského starostu. Záhorskej Bystrici bude šéfovať Jozef Krúpa (SDKÚ-DS, KDH, SIEŤ, NOVA, SaS, MOST – HÍD). Volebná účasť: 45,36 %.

00,05 hod.: Novinári sa zo štábu Milana Kňažka presúvaju k Ivovi Nesrovnalovi. Mnohé redakcie do jeho štábu neposlali svojich zástupcov, s jeho možným víťazstvom nerátali.

23,54 hod.: V štábe Milana Ftáčnika nálada klesla, primátor a jeho tím netaja nervozitu. Podľa neoficiálnych informácií po sčítaní polovice okrskov totiž kandidáta Smeru-SD predbehli ako Ivo Nesrovnal, tak Milan Kňažko.

23,00 hod.: Milan Ftáčnik s pohárom vína aj naďalej spieva s kapelou.

22,50 hod.: Milana Kňažka prišiel podporiť aj spisovateľ Ľubomír Feldek.

22,44 hod.: Naďalej veselo je aj v Inchebe. Primátor Milan Ftáčnik popíja víno a spieva s kapelou ľudovky.

22,40 hod.: Milan Kňažko hovorí, že ak nevyhrá v Bratislave sa nič nezmení. V jeho štábe vládne pokojná atmosféra. Podporiť ho prišli herec Matej Landl, bývalá riaditeľka TV Markíza Zuzana Ťapáková, režisér Peter Ňuňéz. Prítomným spieva Katka Feldeková.

22,15 hod.: Naživšie je zrejme v Inchebe u Milana Ftáčnika. Primátor spolu s novinármi sleduje futbal a oslavujú sa zatiaľ iba góly. Predbežné výsledky vraj nemá, tvrdí zatiaľ stále prvý muž mesta.

22,07 hod.: Volebný štáb Milana Kňažka sídla v jednom z biznis centier. Zatiaľ je tu pokoj, žiadna hudba.

22,01 hod.: Vo volebnom štábe Milana Ftáčnika sme zbadali riaditeľa Dopravného podniku Bratislava Ľubomíra Belfiho.

21,23 hod.: Milan Kňažko pred novinárov predstúpi až po 22,00 hod.

21,14 hod.: Vo volebnom štábe Milana Ftáčnika hudba stíchla. Dôvodom je, že pred ľudovkami dostal prednosť futbalový zápas Slovensko – Macedónsko.

21,06 hod.: Ani do Incheby ešte nedorazili podporovatelia Milana Ftáčnika. Podľa kuloárnych informácií sa sem zberá napríklad minister obrany Martin Glvač (Smer-SD).

21,00 hod.: Milan Ftáčnik označil voľby za pokojné, bez incidentov. „Spochybňovať voľby nebude mať kto. Čo chcem vytknúť na voľbách je fakt, že lístok so všetkými menami kandidujúcich sa nedoručoval domov. Voliči najmä vo väčších volebných obvodoch dostali tento zoznam kandidátov do rúk po prvýkrát vo volebnej miestnosti,“ uviedol.

20,58 hod.: Ivo Nesrovnal neuvažuje, že by preňho mohli voľby dopadnúť neúspešne. Na otázku, čo bude robiť, ak by nevyhral, odpovedal, že jeho plánom je stať sa primátorom. „Ak máte možnosť ísť na Kilimandžáro alebo Mont Everest, treba ísť na Everest,“ povedal Nesrovnal.

20,47 hod.: Najväčšou atrakciou vo volebnom štábe Iva Nesrovnala je jeho dcérka Adelka, ktorá lozí popri stoličkách. Jeho známi a podporovatelia tu chýbajú. „My sme hovorili, že ľuďom, aby prišli na pol deviatu. Predpokladám, že začnú chodiť až po deviatej,“ dodal Nesrovnal.

20,25 hod.: Úradujúci primátor Milan Ftáčnik čaká na výsledky volieb s novinármi a svojim štábom v Inchebe. Atmosféru im spríjemňuje živá hudba.

20,16 hod.: Ivo Nesrovnal prišiel za novinármi v hoteli Devín, kde čaká na výsledky volieb a ospravedlnil sa, že opäť príde až o pol deviatej, lebo musí uspať dcéru. Jeho partnerka Miroslava Tužinská na otázku, čo by poradila priateľovi ako prvé, keby sa stal primátorom, odpovedala: „V prvom rade by mal zabezpečiť čistotu mesta. Lebo Bratislava by jednoznačne potrebovala vyčistiť.“

20,15 hod.: Voľby skončili aj v Ružinove a zároveň s nimi aj volebné moratórium v celom meste.

20,00 hod.: Je rozhodnuté! Volebné miestnosti sa zatvorili. Čakáme na prvé, neoficiálne výsledky.

19,45 hod.: V Ružinove ukončia dnešné komunálne voľby o 15 minút neskôr. Dôvodom je výpadok prúdu, ku ktorému došlo na ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici po 18.00 h.

18,00 hod.: V Rusoviach dovolili odvoliť aj žene, ktorá prišla s občianskym preukazom na dievčenské meno, no medzičasom sa vydala. V zoznamoch už bola uvedená pod novým priezviskom, preto ju nevedeli nájsť. Problém napokon vyriešila matrikárka.

16,45 hod.: Vo volebných miestnostiach v bratislavskej Vrakuni chcú sedieť ako pozorovatelia aj niektorí kandidáti na poslancov a starostu. Jednotlivé okrskové komisie tak hlasujú, či ich do miestností pustia alebo nie.

14,00 hod.: V Petržalke sa stojí aj v päťnásťminutových radoch pred volebnými miestnosťami. Volebné komisie hlásia, že problémom je nepripravenosť voličov. Jeden sa dokonca rozhodoval až 40 minút. Petržalčania pritom krúžkujú až 11 poslancov do mestského zastupiteľstva.

13,15 hod.: Záujem o voľby je vysoký. V Karlovej Vsi aj v Dúbravke museli vo viacerých volebných miestnostiach pridávať hlasovacie plenty.

11,10 hod.: Tretí z favoritov primátorských volieb Ivo Nesrovnal odvolil na ZŠ na Jelačičovej ulici. Priznal, že záver kampane bol ostrejší, než čakal.

11,00 hod.: Svoju občiansku povinnosť si splnil aj úradujúci primátor Milan Ftáčnik, ktorý bojuje o potvrdenie vo funkcii.

10,10 hod.: Na základnej škole na Hlbokej ulici odvolil jeden z kandidátov na primátora mesta Milan Kňažko. Účasť vo voľbách odhaduje na 50 percent.

9,00 hod.: Voľby v Bratislave prebiehajú bez problémov. Podrobnejšie informácie nájdete tu.

7,00 hod.: Otvorili sa volebné miestnosti. Bratislavčania v nich dostanú štyri volebné lístky, vyberajú si nového primátora, starostov mestských častí i poslancov mestského aj miestnych zastupiteľstiev.

Volebná noc v štáboch kandidátov na primátora Bratislavy
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM