Aktualizované Nina Táborská Samospráva

Komunálne voľby 2O14: Pozrite sa, ako volia Bratislavčania v jednotlivých mestských častiach

Komunálne voľby sa v hlavnom meste začali pokojne. Doposiaľ prebiehajú bez komplikácií. Mestská volebná komisia v Bratislave zatiaľ riešila len drobné sťažnosti. Bratislavčania si dnes volia svojho primátora, starostu i komunálnych poslancov. Informácie postupne aktualizujeme.

Ilustračný obrázok k článku Komunálne voľby 2O14: Pozrite sa, ako volia Bratislavčania v jednotlivých mestských častiach
Zdroj: SpeedwayClub.sk

„Riešili sme iba drobné sťažnosti. Jedna pani mala problém s tým, že na volebnom hárku neboli napísané adresy kandidátov. Chcela vedieť, kde bývajú. Väčšina sťažností bola o tom, že ľudia mali problém s prístupom do volebných miestností, či už sa jednalo o imobilných alebo mamičky s kočíkom," uviedla pre Bratislava24.sk zapisovateľka mestskej volebnej komisie Daniela Furgaláková.

Ďalšie problémy boli spojené so samotnými kandidátmi, ktorí chceli sedieť vo volebnej mietnosti ako pozorovatelia. Jednotlivé okrskové komisie musia vtedy hlasovať, či ich do miestností pustia alebo nie. "Pri niektorých miestnostiach sedeli ako pozorovatelia aj samotní kandidáti. Hlasy voličov však neovplyvňovali,“ doplnila Furgaláková.

Odovzdávať hlasy svojim kandidátom môžu Bratislavčania do ôsmej večer.

V každej volebnej miestnosti i na hlasovacom lístku nájdete informáciu o tom, koľko poslancov sa volí v danom volebnom obvode. V prípade starostu či primátora vyberáte len jedného kandidáta.

Karlova Ves

V bratislavskej Karlovej Vsi môže voliť v rámci 27 volebných okrskov 30.760 oprávnených voličov. Medzi nimi je aj 1252 cudzincov, ktorí majú trvalý pobyt v mestskej časti.

Medzi prvými voličmi, ktorí prišli do priestorov Spojenej školy sv. Františka z Assisi, kde sú volebné miestnosti 1. a 2. volebného okrsku, bola 62-ročná pani Katarína. „Prišla som voliť s vierou, že starosta a poslanci v ďalších štyroch rokoch naplnia to, čo pred voľbami nasľubovali,“ uviedla.

Manželia Abrhanovci odporúčajú mestskej časti ešte viac podporovať šport a dbať o karloveskú lodenicu. „A dúfame, že sa v mestskej časti konečne podarí zriadiť aj denný stacionár pre seniorov, ktorý tu chýba,“ povedali.

Voliči prichádzajú priebežne, prevažujú zatiaľ seniori. Podľa informácií zapisovateľa miestnej volebnej komisie Rastislava Velčeka boli všetky volebné miestnosti v mestskej časti otvorené načas a voľby sa začali bez problémov.

Vajnory

Vajnory patria medzi malé bratislavské časti, majú niečo vyše 5-tisíc obyvateľov. Občania môžu voliť v štyroch okrskových volebných miestnostiach v štátnej a cirkevnej základnej škole. Všetky boli pripravené a načas otvorené. Prvým voličom bol riaditeľ Vajnorského ochotníckeho divadla Igor Roy.

„Vo Vajnoroch som spokojný, ani neviem, čo také by sa malo zmeniť po voľbách. Tak, ako sa to tu buduje a čo sa za posledných osem rokov spravilo, tak je to celkom fajn. Trošičku mi prekáža mestská hromadná doprava, azda sa to zlepší po zavedení integrovanej dopravy a prepojenia MHD na železnicu,“ uviedol.

Nové Mesto

Hovorca bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger uviedol, že pred mnohými volebnými miestnosťami stáli dnes ľudia už pred ich otvorením.

„Počas iných volieb zvyknú prví voliči prichádzať pol hodinu až hodinu po otvorení volebnej miestnosti. Mnohí si tak dnes prišli ráno odvoliť a odchádzajú z mesta na predĺžený víkend,“ opísal.

Petržalka

Väčšine voličov na Nobelovom námestí v bratislavskej Petržalke trvá 15 až 20 minút, kým sa za plentou rozhodnú, ktorému z kandidátov dajú svoj hlas. Do volebných miestností totiž chodia podľa slov predsedníčky jednej z okrskových komisií nepripravení a často mená kandidátov vidia vo volebnej miestnosti prvýkrát. „Jeden z voličov tu bol dokonca 40 minút,“ povedala Alena Hrabovská.

Predpoludním sa na základnej škole tvorili dokonca rady a ľudia museli asi štvrť hodinu stáť aj mimo miestností. Aj tesne po obede sa vo dverách školy striedali a volebné miestnosti tak nezívali prázdnotou.

Dúbravke a Karlovej Vsi museli kvôli dlhým radám pridávať plenty.

Niekedy voliči dostávali zoznam všetkých kandidátov do svojich schránok, sťažovali si niektorí. „Nenapadlo ma jednoducho pozrieť si kandidátov na internete. Keď som to kedysi dostal do schránky, vždy sa mi zoznam nejako pred mojim volebným aktom dostal do ruky. Chýba to,“ povedal 36-ročný Petržalčan Milan.

Hrabovská tvrdí, že hoci v Petržalke nedosahujú v komunálnych voľbách vysoké čísla volebnej účasti, dnes prichádza dosť ľudí. „Dokonca prišli aj niektorí, ktorí predtým na voľby nechodili,“ podotkla. Voličov podľa jej slov vždy usmernia, ak tápajú a často odpovedajú na otázku o počte poslancov, ktorých treba zakrúžkovať.

Petržalčania môžu krúžkovať maximálne sedem poslancov do miestneho zastupiteľstva a najviac 11 do mestského.

Záhorská Bystrica

Záujem o komunálne voľby je aj v Záhorskej Bystrici, napriek faktu, že je tam iba jediný kandidát na post starostu. Podľa Boženy Kubíkovej z miestneho úradu mestskej časti ľudia chodia priebežne a účasť už teraz pomaly dosahuje celkové čísla v rámci účasti v májových voľbách do Európskeho parlamentu.

Devín

Vlastná skúsenosť s činnosťou kandidátov, odporúčanie iných či chuť niečo zmeniť, aj to dnes podnietilo obyvateľov malej bratislavskej mestskej časti Devín, aby prišli do miestneho Domu kultúry voliť. Viacerí povedali, že toto ich právo považujú za občiansku povinnosť.

Do volebnej miestnosti, v ktorej vládne pokojná atmosféra, prichádza poobede postupne niekoľko desiatok ľudí. Medzi nimi je aj Anton Heretik. Voliť sa rozhodol, lebo to považuje za jednu z alternatív, ako môžu občania meniť spoločnosť.

„Môže sa tak dať i odpoveď funkcionárom, ktorí spravujú veci verejné, za ich činnosť,“ povedal. Komu dá svoj hlas bola pre neho z časti voľba menšieho zla, no rozhodnúť sa mu pomohli najmä osobné referencie a médiá.

„Aj napriek nízkej volebnej účasti, ktorú očakávam, dúfam, že moji kandidáti budú zvolení,“ skonštatoval.

Dôchodca Ján Orel prišiel odvoliť spolu so svojou rodinou. Tvrdí, že zastupuje tú skupinu ľudí, ktorá je zvyknutá volieb sa povinne zúčastňovať. Dúfa, že sa naplnia jeho očakávania a splní sa všetko, čo Devínčania potrebujú. „Len aby sme sa dobre mali a vychádzali v dobrom,“ spresnil.

Vrakuňa

Vo volebných miestnostiach v bratislavskej Vrakuni chcú sedieť ako pozorovatelia aj niektorí kandidáti na poslancov a starostu. Jednotlivé okrskové komisie tak hlasujú, či ich do miestností pustia alebo nie. Predseda mestskej volebnej komisie Patrick Lutter vraví, že zákon to umožňuje, ak to okrsková komisia schváli.

„Odporúčanie Ústrednej volebnej komisie je vpustiť všetkých záujemcov, potom by sa ale ľahko mohlo stať, že by tam sedelo viac pozorovateľov ako členov komisie,“ podotkol Lutter s tým, že počty musia byť vyvážené.

Na otázku, či by mohol kandidát voličov v miestnosti nejako ovplyvniť, sa Lutter odvoláva na povinnosti okrskovej komisie.

„Jej úlohou je zabezpečiť, aby voliči neboli žiadnym spôsobom ovplyvňovaní,“ pripomína. Okrsková volebná komisia musí podľa jeho slov hlasovať o každom jednom občanovi, ktorý by chcel byť pozorovateľom, zvlášť.

Ružinov

V Ružinove ukončia dnešné komunálne voľby o 15 minút neskôr. Dôvodom je výpadok prúdu, ku ktorému došlo na ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici po 18.00 hodine.

Ako informovala hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová, prerušenie volieb v dôsledku výpadku prúdu trvalo 15 minút. „O taký istý čas preto ostanú po 20.00 h otvorené volebné miestnosti okrskov 50 až 53, ktoré sa nachádzajú v priestoroch ZŠ,“ uviedla Štrosová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM