Nina Táborská Samospráva

Viac ako 27-tisíc eur investuje mesto do výsadby zelene, kde pribudnú nové stromy?

Hlavné mesto pokračuje v jesennej výsadbe naplánovanej v mesiacoch október a november. Aktuálne sa vysádzali stromy na Strečnianskej a Švabinského ulici, na Štúrovej je už ukončená výsadba trvaliek a cibuľovín. Celkovo mesto na výsadbu investuje približne 27 500 eur.

Ilustračný obrázok k článku Viac ako 27-tisíc eur investuje mesto do výsadby zelene, kde pribudnú nové stromy?
Zdroj: Dnes24.sk

Počas minulotýždňovej výsadby bolo na Strečnianskej a Švabinského ulici vysadených spolu 41 stromov, z toho 25 stromov na Strečnianskej ulici a 16 stromov na Švabinského ulici. V rámci výsadby bolo vysadených 5 mohutných platanov, ktoré vďaka svojmu objemu poslúžia najmä v letných mesiacoch ako tieň pred slnečnými lúčmi.

„Zeleň do mesta patrí. Obzvlášť v dobe, keď sme konfrontovaní s výrazne horúcimi letami. Pracujeme na viacerých projektoch, ktoré majú za cieľ znížiť dopady zmeny klímy na mesto, preto budeme v takýchto výsadbách pokračovať aj budúci rok,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Výsadby sú doplnené aj o kvitnúce druhy stromov – stromy s ozdobným listom ako napríklad čerešňa pílkatá, slivka čerešňoplodá, čerešňa vtáčia, jaseňovec metlinatý či ambrovník styraxový. Z ihličnanov boli vysadené borovice himalájske. Celková suma výsadby stromov predstavuje sumu 18 795 eur z celkového vyčleneného balíka financií.

Štúrova ulica sa na jar taktiež zazelená a rozkvitne. Na ulici bol vysadený nízky živý plot, 168 kusov dráčov červenolistých, 20 kusov trvaliek a 50 cibuľovín. V parčíku na Šafárikovom námestí sa ešte vysadí 6 magnólii.

Viac sa dočítate tu: Na Štúrovej ulici už začali s výsadbou. Postupne by sa mala zazelenať + Foto

Vysadené boli opätovne aj mobilné kvetináče na Hviezdoslavovom a Hurbanovom námestí

Mobilné kvetináče pred Redutou na Hviezdoslavovom námestí a na Hurbanovom námestí boli upravené tak, aby nedochádzalo k prehrievaniu zeminy a aby bola zeleň schopná udržať vlahu. V takto upravených mobilných kvetináčoch bolo vysadených 46 okrasných tráv, 24 skalníkov, 15 krušpánov a 16 kusov dráčov.

Z plánovanej výsadby 179 stromov zostáva vysadiť 138 stromov, ktoré mesto ešte v priebehu mesiaca november vysadí v lokalitách mestských častí Nové Mesto, Rača, Podunajské Biskupice a Ružinov.

Prečítajte si tiež:

Jesenná výsadba v meste pokračuje. Zelenšie budú v najbližších týždňoch viaceré mestské časti

Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy: Dolnozemskú ulicu zdobí nová zeleň

Výsadba zelene
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM