Správy

V lokalite Malí záhradkári sa neodporúča piť vodu zo studní

Neodporúča sa piť vodu zo studní ani pestovať poľnohospodárske plodiny určené na samozásobovanie. Pozemky by sa mali využívať iba na rekreačné účely.

Ilustračný obrázok k článku V lokalite Malí záhradkári sa neodporúča piť vodu zo studní
Zdroj: TASR

V bratislavskej záhradkárskej lokalite „Malí záhradkári“ neodporúča spoločnosť Verejné prístavy konzumovať vodu z lokálnych studní, ani na daných pozemkoch dopestovávať si zeleninu.

Znečistenie podzemnej vody

Dôvodom je znečistenie horninového prostredia a podzemnej vody, čo potvrdili aj geologické práce v rámci prieskumu pravdepodobnej environmentálnej záťaže Bratislava-Ružinov-Prístav, ktorá je pravidelne monitorovaná.

„Aj keď namerané hodnoty neprekračujú povolené limity a nie sú bezprostrednou hrozbou, na základe doterajších zistení naša spoločnosť neodporúča piť vodu zo studní na uvedených pozemkoch a pestovať poľnohospodárske plodiny určené na samozásobovanie,“ uviedol hovorca spoločnosti Martin Kontúr. Predmetné pozemky odporúča využívať iba na rekreačné účely. „Všetky dotknuté osoby v súčasnosti kontaktuje listom,“ doplnil Kontúr.

Environmentálna záťaž pôdy a podzemných vôd je zo strany Ministerstva životného prostredia SR dlhodobo monitorovaná. V rámci geologických prác sa potvrdilo znečistenie horninového prostredia pásma prevzdušnenia a pásma nasýtenia, a tiež znečistenie podzemnej vody presahujúce intervenčné kritérium smernice envirorezortu. Ten má záťaž monitorovať do roku 2020. Vtedy sa má na základe nameraných zistení rozhodnúť o prípadnej sanácii lokality.

Spoločnosť Verejné prístavy, a.s., v týchto dňoch zároveň začala vyzývať svojich nájomníkov, klientov v predmetnej lokalite, na uzatvorenie dohody o urovnaní a novej nájomnej zmluvy. K úprave nájomného dochádza po desiatich rokoch fungovania spoločnosti. „Spoločnosť sa aktuálne rozhodla zreálniť výšku nájomného s ohľadom na súčasné trhové podmienky zohľadňujúce aj pravdepodobnú environmentálnu záťaž,“ dodal Kontúr.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM