Správy

Mestské časti upozorňujú na kontamináciu podzemných vôd z bývalej skládky vo Vrakuni

Kontaminačným mrakom sú zasiahnuté bratislavské mestské časti Vrakuňa, Podunajské Biskupice a Ružinov.

Ilustračný obrázok k článku Mestské časti upozorňujú na kontamináciu podzemných vôd z bývalej skládky vo Vrakuni
7
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavské mestské časti Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Ružinov, ale aj dotknuté obce Rovinka, Dunajská Lužná či Most pri Bratislave informujú na svojich weboch o kontaminácii podzemných vôd z bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni. Podľa zrealizovaného geologického prieskumu niektoré znečisťujúce látky zo skládky už dnes významne ohrozujú kvalitu podzemnej vody v oblasti Vrakune, Ružinova, Podunajských Biskupíc a prenikajú ďalej do Žitného ostrova.

„V podzemnej vode boli identifikované hlavne pesticídy, herbicídy, chlórované uhľovodíky a benzén-toluén-etylbenzén-xylén (BETEX) a iné látky,“ priblížilo ministerstvo životného prostredia. Ten realizáciu podrobného geologického prieskumu environmentálnej záťaže zabezpečil v rokoch 2014–2015.

Ohrozené oblasti

Vzhľadom na rozsah znečistenia zemín a podzemných vôd boli preukázané aj zdravotné riziká pre človeka v kontaktnej zóne a riziká šírenia znečistenia podzemnou vodou. „Najrizikovejšou expozičnou cestou je okrem konzumácie koreňovej a listovej zeleniny dopestovanej na lokalite aj pitie podzemnej vody zo studní. Zvýšené sú aj potenciálne riziká plynúce zo sprchovania pri využívaní kontaminovanej vody a z kúpania v bazénoch napúšťaných zo studní,“ píše v liste ministerstvo.

Kontaminačným mrakom sú zasiahnuté bratislavské mestské časti Vrakuňa, Podunajské Biskupice a Ružinov. Obce v blízkosti Bratislavy ako Rovinka, Dunajská Lužná, Most pri Bratislave a Miloslavov nie sú podľa rezortu kontaminačným mrakom zasiahnuté, ale sú situované v smere možného šírenia sa kontaminácie.

Kontaminačný mrak má mať približne päť kilometrov od skládky. Ministerstvo preto odporúča v týchto oblastiach zvýšenú opatrnosť pri využívaní domových studní a žiada o hlásenie akýchkoľvek nových zistení.

Pripravujú sanáciu skládky

Ministerstvo koncom apríla informovalo, že už spustilo verejné obstarávanie na sanáciu tejto skládky vo Vrakuni. Náklady na odstránenie environmentálnej záťaže sa odhadujú na viac ako 30 miliónov eur. Konečnú sumu však určí verejné obstarávanie. Využiť sa majú eurofondy. Na sanáciu skládky vo Vrakuni sa má použiť metóda enkapsulácie, ktorou sa jej obsah zaizoluje od okolitého prostredia.

Rozloha skládky, ktorá sa nachádza na území starého Mlynského ramena, na rozhraní bratislavských mestských častí Vrakuňa a Ružinov, je približne 4,65 hektára. Je na nej zhruba 120-tisíc kubických metrov odpadu, ktorý tam vyvážali z chemických závodov v 60. až 80. rokoch minulého storočia.

Ilustračný obrázok

Protest proti skládke
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM