Správy Samospráva

V Dúbravke chcú očistiť Pozdrav z vesmíru

Mestská časť organizuje veľké čistenie diela, na ktorom sa v priebehu času objavovali nápisy, odkazy, tagy.

Ilustračný obrázok k článku V Dúbravke chcú očistiť Pozdrav z vesmíru
Zdroj: Bratislava - Dúbravka

V Dúbravke budú vo štvrtok (2.8.) popoludní opravovať raketu. Presnejšie, sochárske dielo Dušana Králika v podobe rakety pod názvom Pozdrav z vesmíru, ktoré bolo na Homolovej ulici inštalované v roku 1982.

Očistia raketu

Mestská časť organizuje veľké čistenie diela, na ktorom sa v priebehu času objavovali nápisy, odkazy, tagy. „Časť nápisov a nečistôt sa podarilo mestskej časti odstrániť vysokotlakovým čističom s teplou vodou. Na zvyšok je potrebná ľudská sila a aj chémia počas brigády. Vítaní sú všetci, ktorí chcú pomôcť,“ pozval na dobrovoľnícku akciu, ktorá sa vo štvrtok začína o 17:00 hod., starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Účasť na čistení prisľúbil aj samotný autor umeleckého diela. Mestská časť zabezpečí pomôcky i vodu pre brigádnikov.

Čistením diela Pozdrav z vesmíru pokračuje samospráva v obnove a revitalizácii sochárskych diel vo verejnom priestore na svojom území. Počas leta sa uskutočnilo reštaurovanie diela názvom Detská preliezka od Jána Šicka pri Zdravotnom stredisku Mikuláša Schneidera Trnavského. Obnovy sa dočkal počas posledných mesiacov aj Farebný kvet na námestíčku pri Obchodnom dome Saratov.

V roku 2017 už rozkvitli Družičky, sochy dievčat s oficiálnym názvom Kvetinová spomienka neďaleko Domu služieb či socha Panny Márie, ktorá sa vrátila späť do Tavarikovej osady. Dúbravka tiež vyčistila kamennú sochu Dievča s knihou od Teodora Baníka na Nemčíkovej ulici.

Pamätník pre muzikanta

Tento rok, na konci septembra, plánuje Dúbravka aj osadenie novej sochy – pamätníka, s cieľom pripomenúť si slovenského hudobníka, dramaturga, umelca a aj Dúbravčana Deža Ursinyho. Osadenie pamätníka má sprevádzať podujatie s názvom Spomienka na Deža.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM