Rôzne Správy

Už tri roky brázdia ulice Bratislavy nové moderné električky

Presne pred tromi rokmi sa cestujúci mestskou hromadnou dopravou mohli po prvýkrát odviezť v novej električke. Viete, na ktorej linke sa uskutočnila prvá jazda?

Ilustračný obrázok k článku Už tri roky brázdia ulice Bratislavy nové moderné električky
15
Galéria
Zdroj: TASR

Ulice Bratislavy si dnes bez moderných červených električiek už ani nevieme predstaviť. Ale ešte pred pár rokmi o nich nebolo ani chýru ani slychu. Ako sa k nám dostali?

Súťaž na nové električky

V roku 2012 sa Dopravný podnik Bratislava (DPB) rozhodol oživiť svoj vozidlový park. Vďaka získaniu nenávratného finančného príspevku z fondov EÚ vyhlásil súťaž na dodávku nových veľkokapacitných jednosmerných a obojsmerných nízkopodlažných električiek.

Víťazom tendra sa o rok neskôr stala spoločnosť Škoda Transportation. Tá následne v priebehu rokov 2014 až 2016 dodala do Bratislavy celkovo 60 nových moderných električiek (30 vozidiel typu 29T ForCity Plus a 30 typu 30T ForCity Plus), ktoré mali cestujúcim priniesť väčší komfort a zároveň zatraktívniť verejnú dopravu v hlavnom meste.

Prvýkrát s cestujúcimi

Úplne prvá električka z „balíka“ spoločnosti Škoda Transportation prišla do Bratislavy v noci z 2. na 3. novembra 2014. Ešte predtým, ako mohla byť zaradená do premávky s cestujúcimi, musela prejsť viacerými technickými a bezpečnostnými skúškami.

v sobotu 25. apríla 2015 si novú električku mohli otestovať aj cestujúci. Dopravný podnik spustil skúšobnú prevádzku obojsmernej električky krátko pred 5. hodinou ráno na linke č. 4 zo Zlatých pieskov do Dúbravky.

O pár dní neskôr, v utorok 28. apríla, poslal dopravný podnik na koľajnice aj novú jednosmernú električku. Riadna premávka s cestujúcimi všetkých dovtedy dodaných električiek sa začala 1. júna 2015.

V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch sa vozidlový park DPB rozširoval o ďalšie nové električky z celkového počtu 60 zakúpených vozidiel. Moderné električky sa postupne začali objavovať aj na viacerých linkách a v súčasnosti nimi môžeme cestovať na linkách č. 1, 3, 4, 5, 6, 8 a 9.

Obojsmerná električka
15
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM