Nina Táborská Rôzne

Dobré správy pre cestujúcich: Už od zajtra sa budete môcť odviesť prvou obojsmernou električkou

Cestujúci MHD sa dočkali. Dopravný podnik Bratislava spúšťa skúšobnú prevádzku s cestujúcimi novou obojsmernou električkou už túto sobotu. Prvá jazda sa uskutoční už o 4:53 ráno, električka bude nasadená na linku č. 4, ktorá spája Dúbravku so Zlatými Pieskami.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre cestujúcich: Už od zajtra sa budete môcť odviesť prvou obojsmernou električkou
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

„Skúšobná prevádzka s cestujúcimi na novej obojsmernej električke sa začne už zajtra. Po schválení nového typu vozidla budeme nasadzovať aj ďalšie nové električky spolufinancované z eurofondov na ďalšie radiály, čím sa obslúžia aj iné mestské časti. Veríme, že cestujúca verejnosť ocení komfort nových električiek a verejná doprava sa stane atraktívnejšia,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Dopravný zabezpečil úpravu všetkých električkových tratí aby na nich mohli premávať aj nové typy električiek. Vzhľadom na to, že v súčasnosti sa realizuje modernizácia vozovní depa Jurajov Dvor a vozovne Hroboňova, sa údržba električiek vykonáva len vo vozovni v Krasňanoch.

„Technický stav koľají na radiálach, ako aj celej infraštruktúry, na ktorej budú nové električky vypravované, vyhovuje prevádzke nových nízkopodlažných vozidiel,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa DPB ADriana Volfová.

Do dopravného podniku prišla 22. apríla 2015 aj ďalšia obojsmerná električka. Dnes je v Bratislave tak už 7 električiek typu Škoda 30T a jedna typu Škoda 29T. Približne každý týždeň pribudne ďalšia nová električka, pričom do konca roka bude dodaných až 45 nových vozidiel a v roku 2016 ich bude celkovo 60.

V čom je električka jedinečná

Obojsmerné päťčlánkové elekričky ForCity Plus majú maximálnu obsaditeľnosť 356 cestujúcich. Nové električky poskytnú predovšetkým komfortné cestovanie, sú kompletne vybavené klimatizáciou, disponujú kamerovým systémom so šiestimi vnútornymi aj vonkajšími kamerami a so špeciálnym zariadením pre hlasovú komunikáciu medzi nevidiacimi cestujúcimi a vodičom.

Električky sú rovnako vybavené výklopovou plošinou pre ľudí so zníženou pohyblivosťou a takmer celá električka je koncipovaná ako nízkopodlažná. Ide o vozidlo zostrojené špeciálne pre Dopravný podnik Bratislava.

Prečítajte si tiež: Do Bratislavy dorazila ďalšia obojsmerná električka. Na toto sa môžete tešiť už najbližšie mesiace

Prvá nízkopodlažná električka v Bratislave
16
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM