Rôzne

Tip na výlet: Navštívte zrekonštruovaný Vodný mlyn v Jelke

Vynovený Vodný mlyn láka návštevníkov aj do svojich útrob. Pozornosť upútajú rôzne technické nástroje, ktoré boli potrebné na jeho prevádzku.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Navštívte zrekonštruovaný Vodný mlyn v Jelke
6
Galéria
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

Obec Jelka sa nachádza neďaleko Bratislavy v Trnavskom kraji, v okrese Galanta. Jednu z atrakcií Jelky nájdete tesne za obcou. Práve tam sa v lone prírody ukrýva kolový vodný mlyn. Patrí medzi pozoruhodné technické pamiatky. Lákadlom je aj Malý Dunaj, ktorý je vhodný na vodnú turistiku a od jari do jesene sa po ňom plavia stovky ľudí na kajakoch alebo kánoe.

Strážca Malého Dunaja

Trojpodlažný drevený mlyn stráži breh Malého Dunaja už dlhé roky. Vodný mlyn bol z pôvodného lodného mlyna prestavaný na kolový v roku 1905. Jeho stav si vyžiadal rekonštrukciu, ktorá prebiehala od minulého roka.

Mlyn patrí medzi technické pamiatky Slovenska, je považovaný za stredoeurópsku raritu. Funkčný bol až do roku 1951, jeho dnešní návštevníci tak môžu získať presnú predstavu, ako zariadenie fungovalo. Mlyn je súčasťou Vlastivedného múzea v Galante.

Nevyhnutná rekonštrukcia

Rekonštrukčné práce na vodnom mlyne sa vzťahovali na všetky dôležité časti mlyna, ako je statické zabezpečenie objektu, vrátenie strechy do pôvodného tvaru, vybudovanie bezbariérového vstupu, očistenie, zakonzervovanie a ošetrenie drevených častí budovy, rekonštrukcia sústavy mechanizmu mlyna. Pribudlo aj nové vnútorné vybavenie mlyna pre vystavené exponáty.

V rámci revitalizácie areálu bola obnovená budova strážnej služby – infocentra, pribudli nové priestory pre exponáty skanzenu, upravili sa chodníky, a tým sa zabezpečil aj prístup pre telesne postihnutých.

Vynovený Vodný mlyn láka návštevníkov aj do svojich útrob. Upútať zvedavé pohľady môžu rôzne technické nástroje, ktoré boli potrebné na jeho prevádzku, pričom lákavá je aj zbierka rôznych listín a niekoľkých zachovaných fotografií z čias jeho fungovania.

Vodný mlyn v Jelke
6
Galéria
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM