Nina Táborská Správy

Súhrn spravodajstva: Čo priniesol dnešný deň v Bratislave

Bratislava24.sk vám prináša zhrnutie najdôležitejších udalostí, ktorými žilo naše hlavné mesto 18. novembra 2015.

Ilustračný obrázok k článku Súhrn spravodajstva: Čo priniesol dnešný deň v Bratislave
Zdroj: Dnes24.sk

Témy, ktoré vás najviac zaujali:

Autobusovú linku z Bratislavy do Viedne čaká nárast konkurencie. Od dnešného dňa totiž začína na tejto trase vypravovať autobusy aj súkromný dopravca RegioJet. Ten tvrdí, že na túto linku prichádza preto, lebo chce ponúknuť cestujúcim viac spojov, lepšie ceny a novú kvalitu služieb.

Chyťme fantóma! Dolapiť myzofila, ktorý vyčíňa v Bratislave, by mohla pomôcť interaktívna mapa. Bratislavou totiž otriasa už niekoľko týždňov vyčíňanie myzofila. Stále pribúdajú otrasné prípady, kedy neznámy muž napáda ženy na ulici výkalmi. Hoci existuje niekoľko svedectiev, polícia je zatiaľ v dolapení muža neúspešná. S prosbou o pomoc sa už obrátila aj na verejnosť.

Ako by sa dala zlepšiť doprava vo Vrakuni? MČ Vrakuňa a Bratislava Inak spúšťajú projekty na zlepšenie dopravnej situácie. Zamerané sú na preferenciu verejnej dopravy, vybudovanie nových cyklotrás či napojenie na železničnú sieť.

Tradičný Vianočný bazár otvorí svoje brány už o pár dní. Ide o podujatie medzinárodnej a diplomatickej komunity, ktorého zmyslom je získanie peňazí na dobročinnosť. Organizuje ho Medzinárodný klub žien v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí, bratislavským magistrátom a s veľvyslanectvami sídliacimi na Slovensku.

Zhrnutie dňa:

  • S návrhom prehľadne zverejňovať odmeny komunálnych poslancov prichádzajú členovia strany Sloboda a Solidarita (SaS), ktorí pôsobia v zastupiteľstvách mestských častí Bratislavy aj jej kraja.
  • Slovenská akadémia vied (SAV) od nového roka naďalej ostáva ako jediná v rámci krajín V4 netransformovaná na verejno-právnu inštitúciu. Podľa jej predsedu Pavla Šajgalíka to vedcov brzdí, aby mohli samostatnejšie a efektívnejšie hospodáriť. „Bráni nám to v intímnejšom kontakte s priemyslom,“ povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave.
  • Niektoré školy v Bratislave zostanú vo štvrtok 19. novembra zatvorené. Dôvodom je akcia Deň zdravia, kedy učitelia pôjdu darovať krv alebo absolvujú lekárske prehliadky. Pedagógovia chcú týmto podujatím poukázať na zlú situáciu v školstve.
  • V Bratislave sa stále nevie, kedy mesto spoplatní parkovanie a zavedie nový celomestský systém. O návrhu sa podľa radnice ešte vždy rokuje. Predchádzajúce vedenie už pritom základné pravidlá parkovania pripravilo a rokovania od nástupu nového primátora sa začali ešte v máji.
  • Prípadom sudcu Okresného súdu Bratislava I Stanislavom D., ktorý mal pochybiť v kauze Holanďana Gerrita Jana K., ktorý mal podľa obžaloby minulý rok v centre Bratislavy zavraždiť 25-ročnú Simonu, sa zaoberá predsedníčka tohto súdu Eva Fulcová.
  • V Bratislave sa uskutoční prvý ročník Austrálskeho filmového festivalu. Od 4. do 6. decembra v Kine Mladosť premietne päť celovečerných filmov, ktoré pozitívne zarezonovali nielen v Austrálii, ale aj na prestížnych svetových festivaloch. „Aussie Film Fest“ (AFF) je recipročným projektom k Českému a slovenskému filmovému festivalu, ktorý sa koná na jeseň v Melbourne, Sydney a Perthe. Týždeň pred Bratislavou bude festival hostiť pražská Lucerna.
  • Na Račianskej ulici sa dnes ráno zrazila električka s autom. Električková doprava bola obojsmerne odklonená. Na mieste zasahovalo 11 hasičov a tri hasičské autá. Informovalo o tom Operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Bratislave. Ošetrené boli dve osoby.

Zdroj: TASR / Dnes24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM