Nina Táborská Samospráva Samospráva

Staré Mesto začalo s revitalizáciou Židovskej ulice. Ako bude vyzerať?

Pamätná tabuľa, pôvodné popisné čísla domov a nová dlažba. Samospráva Starého Mesta si chce symbolicky pripomenúť históriu Židovskej ulice. Dnešné ulice Židovskej štvrte sú len fragmentom toho, ako vyzerala kedysi.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto začalo s revitalizáciou Židovskej ulice. Ako bude vyzerať?
Foto: Jakub Slameň / Zdroj: BA - Mestská časť Staré Mesto

Bratislavské Staré Mesto začalo s revitalizáciou Židovskej ulice. Ide o prvú fázu revitalizácie územia od križovania Židovskej a Kapucínskej ulice až po Zámocké schody.

Cieľom samosprávy je prezentovať pôvodné historické a kultúrne hodnoty mesta, medzi ktoré Židovská ulica podľa nej jednoznačne patrí. Je totiž presvedčená, že po mimoriadne necitlivých zásahoch v súvislosti s budovaním Mosta SNP (v minulosti Nový most) to spoločnosť tejto ulici dlhuje.

Počas prvej fázy sa vymení povrch kamennej dlažby Mikulášskej a Židovskej ulice, zároveň sa vybuduje veľkoplošná dlažba v časti pešej zóny. Tá je vymedzená križovaním Židovskej a Mikulášskej ulice až po dom U dobrého pastiera. Mestská časť na túto etapu zatiaľ vyčlenila približne 300-tisíc eur, ktoré získala na zastrešenie aktivít v súvislosti s predsedníctvom SR v Rade Európy. Ukončenie prác sa odhaduje na koniec júna.

Čítajte viac: Staré Mesto chce zrevitalizovať Židovskú ulicu. Má tu vzniknúť pešia zóna

V druhej etape by sa mal doplniť mestský mobiliár, zeleň a tiež výtvarné diela. Časový horizont sa odhaduje na jar budúceho roka, po získaní potrebných finančných prostriedkov. „Momentálne sme v jednaní so subjektmi, ktoré sú ochotné sponzorsky podporiť dobudovanie pešej zóny,“ doplnil staromestský vicestarosta Ľubomír Boháč.

Vízia a stratégia revitalizácie je podchytená koncepčným materiálom s pracovným názvom Staromestská zóna kultúry. Ten definuje dôležité kultúrne ťažiská v tomto priestore, ako je Kapitulská ulica s priľahlými uličkami, mestské opevnenie či spomínaná Židovská ulica. „Priestor vymedzený ulicami Ventúrska – Kapitulská – Židovská je výnimočným miestom. Napriek zúriacemu boomu komerčných aktivít ostala táto časť mesta relatívne nedotknutá. Má silný potenciál vytvoriť protiváhu čisto konzumného spôsobu života ponukou kultúrno – spoločenských a vzdelanostných aktivít, ktoré v kombinácii s poznávaním histórie a umenia môžu vytvoriť mimoriadne atraktívny priestor pre obyvateľov a návštevníkov Bratislavy,“ zdôraznil Boháč.

Čítajte tiež: Markíza má tiež svoje pravidlá. Čo nás čaká na letných terasách v centre Bratislavy?

Revitalizácia Židovskej ulice
3
Galéria
Foto: Jakub Slameň / Zdroj: BA - Mestská časť Staré Mesto
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM