Alexandra Húsková Samospráva

Staré Mesto chce zrevitalizovať Židovskú ulicu. Má tu vzniknúť pešia zóna

Pamätná tabuľa, pôvodné popisné čísla domov a nová dlažba. Samospráva Starého Mesta si chce symbolicky pripomenúť históriu Židovskej ulice - kedysi centrum štvrte - pred jej zbúraním. Zo Židovskej ulice by sa mala stať pešia zóna.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto chce zrevitalizovať Židovskú ulicu. Má tu vzniknúť pešia zóna
Foto: Jakub Slameň / Zdroj: BA - Mestská časť Staré Mesto

Dnešné ulice Židovskej štvrte sú len fragmentom toho, ako vyzerala kedysi. Z niekdajších budov sa zachovali iba dve – Zsigrayova kúria a rokoková nárožná budova nazvaná „U dobrého pastiera“.

Židovskú štvrť postihol na začiatku 20.storočia rozsiahly požiar, o ďalšie budovy prišli počas 2.svetovej vojny. Po vojne „dielo“ dokonali komunisti výstavbou Mosta SNP. Mnohí obyvatelia Židovskej štvrte sa už naspäť po 2.svetovej vojne nevrátili z koncentračných táborov.

Revitalizácia s historickým odkazom

Bývalú Židovskú ulicu už „vďaka“ výstavbe v súčasnosti nie je možné zrekonštruovať v jej pôvodnej podobe. Vice starosta Ľubomír Boháč, ktorý je zároveň garantom projektu, predstavil v Staromestských novinách návrh na jej revitalizáciu.

„Zámerom je symbolické prezentovanie pôvodnej vybúranej zástavby formou umiestnenia popisných čísiel domov na hornej hrane oporného múru Staromestskej ulice,“ uviedol Ľubomír Boháč. Autentické popisné čísla domov by mali byť umiestnené v mieste bývalej uličnej čiary zástavby východnej strany Židovskej ulice.

„Na opornom múre komunikácie Mikulášskej ulice bude umiestnená osem metrov dlhá a dva metre vysoká pamätná tabuľa, na ktorej odprezentujeme stručnú históriu pôsobenia židov v tejto časti mesta, ako aj situáciu pôvodnej zástavby na Židovskej ulici, s krátkou históriou jednotlivých domov,“ opísal plány mestskej časti vice starosta.

Súbežne s oporným múrom chcú postaviť betónový pás s názvami, ktoré mala táto ulica v jednotlivých historických obdobiach.

Výmena dlažby a pešia zóna

V prvom rade sa Staré Mesto chystá na opravu a výmenu dlažobných kociek na Mikulášskej a Židovskej ulici. Na úseku domu U dobrého pastiera až po križovatku s Mikulášskou ulicou by mala byť vytvorená pešia zóna.

Predstavený zámer na pešej zóne ráta s veľkoplošnou dlažbou s prvkami zelene a mestským mobiliárom, tvoreným oddychovými lavičkami, stojanmi na bicykle, smetnými košmi a pitnou fontánou.

V druhom kroku plánuje samospráva vyhotovenie pamätnej tabule s historickým odkazom Židovskej ulice a jej obyvateľov.

„Dokončený zámer ešte viac zatraktívni Staré Mesto a Bratislavu pre turistov, návštevníkov ale aj samotných obyvateľov zaujímajúcich sa o kultúrne špecifiká a zaujímavosti mesta,“ predpokladá Ľubomír Boháč, garant projektu.

Podľa zverejnených informácií bude zámer financovaný zo zdrojov viazaných na predsedníctvo SR v rade Európskej únie, s plánovaným ukončením v júni tohto roka.

Prečítajte si aj: Na Františkánskom námestí objavili prvé nálezy

Revitalizácia Židovskej ulice
3
Galéria
Foto: Jakub Slameň / Zdroj: BA - Mestská časť Staré Mesto
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM