Rôzne Správy

Staré Mesto opravuje poškodené schody na území mestskej časti

Bratislavská mestská časť Staré Mesto vynaložila zo svojho rozpočtu na opravy schodov takmer 120 tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto opravuje poškodené schody na území mestskej časti
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Mestská časť Staré Mesto v najbližších dňoch opraví schody medzi Langsfeldovou a Jánošíkovou ulicou. Staré, poškodené asfaltové a betónové povrchy nahradia schodiskové stupne vo farbe granitového čadiča a na podesty sa použije grafitová dlažba Klasico, ktorú používa mestská časť na opravu chodníkov.

"Vzhľadom na kopcovitý ráz niektorých častí Starého Mesta sú ulice poprepájané schodiskami. Som rád, že sme tento rok dokázali opraviť dvanásť schodísk,“ povedal starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. Celkom je v mestskej časti takýchto vonkajších schodísk 55 a približne polovica z nich naliehavo potrebovala opravu. "Verím, že ak v nasadenom tempe vydržíme, budeme mať na budúci rok všetky schodiská bezpečné,“ dodáva starosta Radoslav Števčík.

Opravené schodiská

Opravami prešli schody Mudroňova – Haydnova, kde pôvodný betónový kryt nahradil nový, schody dostali uzatvárací náter a nové zábradlie. Menšej opravy sa dočkali aj schody smerom na Žižkovu ulicu nad tunelom. Náletové dreviny a zub času tu narušili betónový múrik, ktorý bolo treba vyčistiť a znova vybetónovať. Nevyhnutné opravy sa prejavili aj na vyrovnaní schodiskových stupňov a celkovom zvýšení bezpečnosti týchto veľmi využívaných schodov.

Zvýšenie bezpečnosti bolo aj prvoradým cieľom na viac poškodených schodiskách, ktoré postúpili dôkladnejšiu rekonštrukciu. Na schodoch z Tvarožkovej na Dankovského ulicu boli po vyčistení od buriny nanovo osadené pôvodné kamenné stupne, vybetónované podesty. Opravou prešli aj bočné múriky.

Na Mozartovej ulici sa urobili nové stupne, spevnilo a natrelo zábradlie. Doplnili sa aj nové obrubníky pri ramenách. V nadväznosti na opravu chodníka na Sokolskej ulici prešli rekonštrukciou poškodených stupňov a opravou poškodeného zábradlia aj schody vedúce k domom pod svahom. Vynovené sú aj schody z Lipovej na Révovú a schody medzi Škarniclovou a Svoradovou. „Veľmi ma potešilo, že sa nám v spolupráci s dodávateľom prác a pamiatkovým úradom podarilo dať novú podobu týmto schodom vedľa Pálffyho paláca,“ hovorí starosta Radoslav Števčík.

Rekonštrukcia prebehla aj na schodoch na Šulekovej ulici a finišujú opravy schodiska, ktoré spája Čelákovského s Inoveckou ulicou. Schody medzi Puškinovou ulicou a ulicou Fraňa Krála majú vynovené bočné múriky. Nanovo boli položené a vyšparované schodiskové stupne a najviac poškodené kamene nahradili z materiálu zo skládky v Čiernom lese. "Všetku kamennú dlažbu, schodiskové stupne a obrubníky, ktoré sa pri rekonštrukcii nahrádzajú odkladáme a použiteľné vraciame späť do ulíc Starého Mesta pri rekonštrukciách,“ vysvetľuje starosta Radoslav Števčík. Popri oprave chodníka dostali nový vzhľad aj schody na Sokolskej pred domom č. 10 a vynovené sú aj schody z Čapkovej na Malinovú.

Opravy schodov v Starom Meste
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM