Nina Táborská Rôzne

Vandalizmus na stanici Vinohrady dosiahol vrchol. Zelená hliadka opäť prebrala zodpovednosť

Uplynulú sobotu sa Zelená hliadka pustila do čistenia podchodu k nástupištiam na železničnej stanici Vinohrady. Išlo o prvý bratislavský SpotFix, ktorého cieľom je odstrániť problémy z vytipovanej časti Bratislavy a ukázať, že naše mesto môže vyzerať oveľa krajšie. Keď sa chce...

Ilustračný obrázok k článku Vandalizmus na stanici Vinohrady dosiahol vrchol. Zelená hliadka opäť prebrala zodpovednosť
Zdroj: Dnes24.sk

Ak prechádzate podchodom na železničnej stanici na Vinohradoch, určite vášmu zraku neunikli počmárané a zničené steny vandalmi. „Stupeň vandalizmu v tomto priestore dosiahol úroveň, ktorej sme sa už nemohli ďalej prizerať,“ informuje Zelená hliadka.

Tomu je ale koniec. Počas víkendu vyčistili podchod aktivisti a vrátili mu tak opäť pôvodnú tvár. Priložiť ruku k dielu mohol ktokoľvek.

Tomu je ale koniec. Počas víkendu vyčistili aktivisti prvý úsek podchodu a priebežne chcú v čistení pokračovať. Bratislava24.sk o tom informoval Matúš Čupka, zakladateľ Zelenej hliadky. „Priložiť ruku k dielu môže ktokoľvek až kým sa podarí vyčistiť celý podchod a schodištia vedúce k nástupištiam. Akcia bola realizovaná v spolupráci so Železnicami Slovenskej republiky,“ vysvetlil.

Tie vyvíjajú aktivity smerujúce k tomu, aby sa čistota a poriadok v takýchto priestoroch udržali. Prvým krokom by malo byť osadenie mreží, ktoré by priestor stanice na noc uzamkli. Zároveň chcú aktivisti Zelenej hliadky presadiť osadenie kamerového systému v priestoroch stanice, ktorý by vandalov mohol odhaliť včas.

Prečítajte si tiež: Bratislava, zrkadlo svojich obyvateľov. Spoliehame sa na to, že po nás ulicu niekto uprace?

Zelená hliadka predstavuje združenie aktívnych občanov, bojovníkov s odpadom, ktoré sa venuje témam čiernych skládok či odpadovému hospodárstvu, poukazovaniu na bariéry v hlavnom meste prostredníctvom iniciatívy Zelený asfalt, či vizuálnemu smogu, teda prehlcovaniu mesta reklamou. Okrem toho sa hliadka aktívne venuje aj parkovaniu na chodníkoch. Značky vymedzujúce priestor pre autá si môžete všimnúť na viacerých miestach v Bratislave.

Združenie minulý rok začalo experimentovať aj s novým typom aktivity – SpotFix. Pod túto aktivitu patrilo aj čistenie ZŠT Vinohrady. Cieľ je jasný. „Odstrániť problémy určitej časti ulice a ukázať prostredníctvom dobrovoľníckej činnosti, že naše mesto môže vyzerať lepšie a vľúdnejšie,“ informuje hliadka.

Pod túto aktivitu patrilo napríklad natieranie zábradlia na Račianskej, ale aj čistenie vchodu do podchodu na Trnavskom mýte. Viac sa dočítate tu: Vchod do podchodu na Trnavskom mýte si adoptujú dobrovoľníci. Pozrite sa, čo chystajú.

Najbližšia veľká akcia by sa mala uskutočniť na prelome februára a marca.

O dobrovoľníctve a ľuďoch, ktorí radi priložia ruku k dielu a neočakávajú za to honorár, bolo aj utorkové stretnutie organizované Bratislavským dobrovoľníckym centrom. To sa rozhodlo odmeniť aktívnych obyvateľov hlavného mesta – DOBROkartou. Viac o karte sa dozviete tu: Jedinečný projekt, výnimočná odmena: Ako dobrovoľník v Bratislave môžete požiadať o špeciálnu kartu. Čo všetko získate?

Foto: Zelená hliadka

Zelená hliadka v akcii: Stanica na Vinohradoch
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM