Nina Táborská Rôzne

Silný príbeh: Sami nemali kde bývať, no aj tak vytvorili nový domov opustenému šteniatku

Voči ľuďom bez domova majú mnohí predsudky. Opak je ale niekedy pravdou. Dvom bývalým bezdomovcom kedysi iní ľudia podali pomocnú ruku v ťažkej životnej situácii, teraz sa rovnako zachovali aj oni.

Ilustračný obrázok k článku Silný príbeh: Sami nemali kde bývať, no aj tak vytvorili nový domov opustenému šteniatku
Zdroj: Dnes24.sk

Milan aj so svojou priateľkou pracujú v kaviarni Dobre&Dobré, ktorá zamestnáva ľudí bez domova. Obaja vedia, čo to znamená nemať domov. Milan mal kedysi riadny život. Zarábal, mal strechu nad hlavou. Kríza a rodinné nezhody ho ale obrali o všetko. O prácu aj istotu akou je domov. Ostal sám, s hypotékou a na ulici. "Trvalo mi mesiac, kým som si priznal, že som bezdomovec,“ povedal nám ešte pred pár mesiacmi.

Keď bol nedávno na ceste do práce, na okraji lesíka v Karlovej Vsi započul zvláštne zvuky. Nedalo mu to a tak sa šiel pozrieť, odkiaľ zvuky vychádzajú. „Započul som piskot, najprv som sa zľakol, že to bude diviak no stále som nič nikde nevidel,“ vysvetlil Milan. Po chvíľke pátrania našiel v dutom kmeni bezdomovca. Štvornohého.

Krásny paradox

„Snažil som sa ho odtiaľ vytiahnuť. Bol ale plachý a bál sa. Keď sa mi to podarilo a mal som ho na rukách povedal som si, ktokoľvek ťa tu nechal, ja sa ťa už nevzdám,“ povedal nám Milan.

Okrem toho, že sú Milan a jeho priateľka súčasťou Dobre&Dobré, obaja boli aj klientmi integračného programu Domec, kde je ľuďom bez domova poskytnuté sociálne poradenstvo, jedlo, teplo, sprcha, lekár, čisté oblečenie a ľudský prístup profesionálnych sociálnych pracovníkov.

Práve tam prišiel Milan k novej práci a podarilo sa mu znova zaradiť do normálneho života. A to je ten najväčší paradox, že práve takýto ľudia poskytnú strechu nad hlavou niekomu, kto tiež nemá kde bývať.

„Rozhodli sme sa nechať si ho kvôli tomu, lebo nám pomohli podobne ľudia v Domci. Ponúkli nám prácu, dali šancu na nový život. To isté sme sa rozhodli urobiť aj my – pomôcť,“ dodal.

Ak by im bol osud psa ľahostajný, zrejme by v chladnej zime na ulici sám neprežil. Navyše podchladené a podvyživené šteniatko muselo byť v lese už niekoľko dní pred tým, ako ho našli.

V Slobode zvierat bolo hneď veterinárne vyšetrené, odčervené a zaočkované. Milan aj s priateľkou sa o Benyho, ako zachráneného štvornohého bezdomovca pomenovali, príkladne starajú.

Prečítajte si tiež: Prečo sa bezdomovectvo týka všetkých Bratislavčanov: 5 zásadných otázok a odpovedí

Foto: Streetwork s ľuďmi bez domova (OZ Vagus)

Keď pomáhajú tí, ktorí sami pomoc potrebujú
2
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM