Rôzne Správy

Samozber jahôd v okolí Bratislavy: Vieme, kam sa vybrať za sladučkým ovocím

Teplé jarné dni tento rok urýchlili dozrievanie ovocia. Ak máte chuť nazbierať si chutné jahody vlastnoručne, už teraz máte príležitosť.

Ilustračný obrázok k článku Samozber jahôd v okolí Bratislavy: Vieme, kam sa vybrať za sladučkým ovocím
10
Galéria
Zdroj: Facebook

Predtým, ako sa s košíkmi vyberiete nazbierať si sladké dobroty, odporúčame overiť si samozbery na stránkach ich poskytovateľov. Zber totiž do veľkej miery závisí od odrody jahôd a od počasia. Sezóna sa naplno rozbehne až v júni, keď sa rodí jahôd najviac a sú najsladšie.

Jahody sú nielen chutným ovocím, ale aj liekom. Úžitok z neho môžu mať tí, ktorých trápi vysoký krvný tlak alebo zápalové ochorenia kĺbov. Využíva sa aj pri redukčných diétach. Dámy, ktoré chcú mať peknú pleť, si z nich môžu pripraviť výživné pleťové masky.

Samozber jahôd na západe Slovenska:

Dunajská Lužná

Samozber v Dunajskej Lužnej sa začal už tento víkend, no zrelých jahôd je relatívne málo. Preto zatiaľ nie sú pevne stanovené otváracie hodiny pre nasledujúce dni. Firma Boni Fructi preto pripravila registračný formulár, ktorý slúži na orientačné zistenie záujmu ľudí o samozber. Nie je však podmienkou vstupu na polia. Samozber bude otvorený v závislosti od počasia, pravdepodobne už vo štvrtok 24. mája. Cena za kilogram jahôd je 2,20 eur. Aktuálne informácie o samozbere nájdete TU.

Samozber ponúkajú už aj obce Trnovec nad Váhom (cena za kilo jahôd je 2,60 eur), Čachtice aj Žabokreky nad Nitrou a Dvory nad Žitavou. Od 23. mája si môžete nazbierať jahody aj vo Veselom (2,20 eur za kilo jahôd).

Majcichov

Pár kilometrov za outletom Voderady pri Trnave ponúkajú už v máji samozber v obci Majcichov. Cena jahôd je 2 eurá za kilogram. Zbiera sa odroda Darselect aj Jolly. Termíny samozberu závisia od dozrievania jahôd. Praktické bude priniesť si vlastné nádoby na zber. Ak by ste zabudli, predajú vám kartónové krabice s nosnoťou 3 kg. Viac sa dozviete TU.

Samozber za hranicami Slovenska:

Rajka

Z Bratislavy to majú zberači najbližšie do Rajky. Jahodovísk je viac a nájdete ich podľa informačných tabúľ. Platiť sa dá v eurách alebo aj vo forintoch. Pri odbere pod 10 kg zaplatíte 540 forintov (1,75 eur), pri odbere nad 10 kíl len 495 forintov (1,61 eur).

Kúsok za hranicami môžete jahody zbierať v lokalite Nové pole – Cez Rajku smer Bezenye a hneď za vodojemom v Rajke odbočte vľavo. Po približne 400 metroch odbočte doprava a dostanete sa na pole. Jahody nájdete aj na Starom poli – oproti futbalovému ihrisku, pri koniarni, smer Čunovo či v obci Mosonmagyaróvár – pri hlavnej ceste číslo 1 oproti rozhlasovej stanici.

Samozber jahôd
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM