Rôzne

Redakcia radí: Viete, kam sa v Bratislave vybrať na bazu?

Dostali ste chuť na niečo sladké a zdravé zároveň? Vyberte sa k lesom natrhať si bazu a inšpirujte sa receptom pod článkom.

Ilustračný obrázok k článku Redakcia radí: Viete, kam sa v Bratislave vybrať na bazu?
5
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Mesiac lásky sa pomaly chýli ku koncu, no práve v tomto období rozkvitá v prírode hotový zázrak. Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní zase pre jej využitie v kuchyni. Viete, kde bazu hľadať? Stačí sa poobzerať. Zázračná rastlina kvitne možno i pod vašimi oknami.

Zázrak z prírody

Bazu čiernu nájdete v našich končinách rásť na viacerých miestach. Pozornosť púta voňavou korunou a bledožltými kvetmi, neskôr čiernymi bobuľami, ktoré vyrastajú v strapcoch. Kvety bazy majú rôznorodé využitie. Keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú kvety, aj plody.

V Bratislave nájdete bazu v širokom spektre krovinatých porastov popri lesoch, pod hradom Devín, priamo pod oknami panelákov v Lamači, v okolí petržalského Draždiaku, popri Dunaji aj napríklad nad Peknou cestou v Rači. Zber bazy pri cestných komunikáciách vzhľadom na každodenné plyny z výfukov áut neodporúčame!

Z bazy sa dajú pripraviť rôzne chutné špeciality. Jednou takou je aj domáci bazový sirup, no vyrába sa z nej napríklad aj šumivý nápoj, med, víno aj chutné koláče.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM