Rôzne Správy

Oleksandrova rodina prišla do Bratislavy s kufrom a pár eurami. Hneď zháňali PRÁCU

Utečenci nechceli veriť, že ubytovanie, jedlo a lieky majú u nás zadarmo. Boli šťastní, že môžu spať na niečom mäkkom.

Ilustračný obrázok k článku Oleksandrova rodina prišla do Bratislavy s kufrom a pár eurami. Hneď zháňali PRÁCU
Zdroj: facebook.com/Matúš Vallo má rád Bratislavu

Každý deň počúvame mnoho smutných príbehov ľudí z Ukrajiny. Rodiny utečencov plačú a sú v strese pri myšlienkach na to, čo sa deje v ich vlasti. Mnohí však nečakajú pasívne na pomoc a sú pripravení okamžite pracovať a byť užitoční. Tak ako Oleksandr s rodinou, ktorý utiekol z rodnej zeme pred vojnou a dostal sa až do bratislavských Jaroviec.

Odišli s jedným kufrom

Ich príbeh vyrozprával starosta mestskej časti Jozef Uhler. „V nedeľu popoludní sa mi ozvali z cudzineckej polície, že nemajú miesto pre rodinu s trojročným dievčatkom. My sme miesto mali, pretože sála nášho Domu kultúry je dosť veľká. Išiel som teda po nich a cestou do Jaroviec mi Oleksandr rozprával ich príbeh,“ píše Uhler na sociálnej sieti.

Oleksandr s rodinou žili v Záporožskej oblasti neďaleko ostreľovanej elektrárne. Opustili dedinu, kde bolo po zbombardovaní 90 domov a rozhodli sa, že už sa tam nevrátia. Cesta na Slovensko im trvala 3 dni. „Neverili, keď som im povedal že ubytovanie, jedlo a lieky majú u nás zadarmo. Boli šťastní, že môžu spať na niečom mäkkom,“ opisuje ich stretnutie starosta.

Hneď chcel pracovať

Oleksandr podľa jeho slov už na druhý deň hovoril, že by chcel pracovať a rád by robil v poľnohospodár­stve. Predtým vraj pracoval s pôdou, ale aj s králikmi a nutriami. Starosta Jaroviec mu cez kamaráta zohnal prácu neďaleko Myjavy na farme. Môžu tam pracovať spolu s manželkou, k dispozícii budú mať aj ubytovanie.

Ako opisuje starosta, rodinka mala k dispozícii len 43 eur, všetko ostatné majú v hrivnách, ktoré im však nikto teraz nezamení.

Pomoc Jarovčanov

„Dali sme im nejaké peniažky z toho, čo sa vyzbieralo na fašiangovom sprievode, aby dôstojne prežili do prvej výplaty. Na cestu sme im nabalili základné potreby, ktoré sa im v novom domove zídu. Zohnali sme aj oblečenie pre mamičku a trojročnú Viktóriu,“ píše starosta.

Všetky veci doniesli srdeční Jarovčania a teraz sa veľmi zišli ľuďom, ktorí si pri úteku z domu mohli zobrať len jeden kufor. V Jarovciach zatiaľ pomohli už 36 utečencom a podľa slov Jozefa Uhlera sú pripravení na ďalších.

Fotografia je ilustračná

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM