Nina Táborská Kultúra

Radio_Head Awards už túto nedeľu! Nominant na Objav roka prekvapil pred udeľovaním cien animovaným klipom

Originálny zjav na slovenskej hudobnej scéne. To je Archívny chlapec, ktorý je nominovaný na Objav roka Radio_Head Awards. Udeľovanie cien sa uskutoční už túto nedeľu v Starej tržnici. Svojrázny hudobník ešte pred odovzdávaním cien vydal smutnokrásny animovaný klip o detstve.

Ilustračný obrázok k článku Radio_Head Awards už túto nedeľu! Nominant na Objav roka prekvapil pred udeľovaním cien animovaným klipom
Zdroj: Dnes24.sk

Archívnemu Chlapcovi vyšiel v polovici februára debutový album Zvery na labeli Slnko Records. Napriek tomu, že pesničkár Richard Vávra ho až na pár výnimiek nahral sám s akustickou gitarou, riziko monotónnosti alebo jednotvárnosti mu nehrozí.

Sugestívny indie folk so silnými výpoveďami svojrázny hudobník predstavil nedávno zverejneným singlom Vážená pani. Necelý týždeň pred odovzdávaním cien Radio_Head Awards, v rámci ktorých má aj nomináciu na Objav roka, zverejňuje Archívny Chlapec animovaný klip ku skladbe Spomienka na detstvo.

„Skladba aj video je mojou clivou spomienkou na detstvo,“ hovorí s nostalgiou Archívny Chlapec. Stopmotion klip vznikol pod produkčnou taktovkou zoskupenia, ktoré si hovorí Vážená pani a ktorého ústrednou postavou je spevákova manželka.

Prečítajte si tiež: Radio_Head Awards je už za dverami. Prestížne hudobné ocenenia budú onedlho poznať svojich majiteľov

Základom videa je príbeh o bezproblémovom detstve a chlapcovi, ktorý si s pribúdajúcim vekom na svoje plecia nakladá stále viac povinností a starostí. „Netreba to však vnímať nejako negatívne alebo tragicky. Všetko sa skončí dobre.“

Archívny Chlapec je skutočne originálny zjav na slovenskej hudobnej scéne. Cestu k akustickej gitare si hľadal cez rockové projekty, spev v angličtine či Demovnicu. Práve vďaka nej sa jeho skladba S dobou dostala do playlistu Rádia FM. Debutový album nahrával Richard Vávra v absolútnej kreatívnej slobode a s minimálnymi postprodukčnými zásahmi. Iba on, Erik “Losos” Horák (produkcia) a hostia Roland Kánik (melodika) a Bronka Schragge (cello).

„Postupne som odbúral všetky bočné voľnočasové aktivity a sústredím sa len na dôležité veci. Vynechal som spoločensky život a venujem sa hudbe a rodine. Všetko si píšem a skladám sám,“ hovorí Archívny Chlapec. Momentálne je na turné s nadžánrovou kapelou Zlokot a najbližšie ho môžete naživo vidieť a počuť 13. marca vo zvolenskom Fink Bare.

Na udeľovaní cien RHA sa v Starej tržnici prevedie aj skupina Bad Karma Boy so špeciálnym vystúpením. Prečítajte si viac tu: Bratislavská skupina Bad Karma Boy sa špeciálne predstaví na Radio_Head Awards. Pozrite sa, čo všetko kapela chystá

Foto: Slnko Records.

Archívny chlapec
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM