Krimi

Prichytený pri čine: Polícia zadržala mladého sprejera priamo pri vyčíňaní na Kamennom námestí

Mestskí policajti zadržali v noci z piatka na sobotu 21-ročného Bratislavčana, ktorý posprejoval plechovú búdu a reklamné pútače na Kamennom námestí.

Ilustračný obrázok k článku Prichytený pri čine: Polícia zadržala mladého sprejera priamo pri vyčíňaní na Kamennom námestí
Zdroj: TASR

Mestská polícia v rámci svojich personálnych možností prijala v súvislosti s bojom proti nelegálnym grafity viaceré opatrenia. „Internými zmenami v plánovaní práce sa nám darí vyčleňovať stále viac policajtov, ktorí pôsobia v peších hliadkach. Tie vo zvýšenej miere pravidelne kontrolujú miesta, kde zvykne dochádzať k vandalizmu sprejermi,“ uviedla policajná hovorkyňa Ľubomíra Miklovičová.

Čítajte tiež: Mesto odstraňuje grafity aj škrupinami z orechov

V boji proti nelegálnym grafity pomáha polícii aj mestský kamerový systém. „V minulom roku sme zakúpili 17 kamier a celkovo sme do kamerového systému investovali 135-tisíc eur. Naším cieľom je zvyšovať počet kamier v meste, aby bola Bratislava bezpečnejším mestom. Technickými prostriedkami chceme zabezpečiť najmä tie vytypované lokality alebo priestory, kde dochádza k poškodzovaniu majetku,“ doplnila Miklovičová.

Prevencia u detí

Mestská polícia sa zameriava aj na prevenciu u detí a mládeže. Od októbra minulého roka navštívili policajti 28 základných škôl. Počas stretnutí sa so žiakmi rozprávajú o tom, či sú grafity umenie alebo vandalizmus. Žiaci majú k dispozícii rôzne zábery grafity a diskutujú, či takéto aktivity prispievajú k skrášľovaniu mesta alebo naopak, naše okolie poškodzujú.

Príslušníci mestskej polície žiakom tiež vysvetľujú, že nelegálne grafity sú trestným činom poškodzovania cudzej veci a páchateľom tak hrozí trest odňatia slobody.

Mestská polícia sa snaží pri riešení problematiky nelegálnych grafity úzko spolupracovať aj s Krajským riaditeľstvom policajného zboru v Bratislave. Na úrovni Magistrátu hl. mesta SR bola zriadená komisia na riešenie problematiky grafity. Jej úlohou je vyhodnocovať podnety, informácie a vývoj problematiky v meste.

Mestská polícia zároveň žiada občanov o spoluprácu. V prípade, že majú informácie o osobách, ktoré poškodzujú verejný majetok, aby kontaktovali mestskú políciu.

Čítajte tiež: Ďalšie dielo zo série voľnej tvorby grafiťákov: Nové kvetináče dlho čisté nevydržali

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM